Foto: Turkish Presidency via AP

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan izjavio je danas da kopredsedavajući Minske grupe Francuska, Rusija i Sjedinjene Američke Države nemaju pravo da zahtevaju prekid neprijateljstava u Nagorno Karabahu.

„Nakon što su te tri države pune tri decenije zanemarivale ovaj problem, sada je potpuno neprihvaljivo da na bilo koji način učestvuju u traženju načina za prekid vatre“, rekao je Erdogan, prenosi Rojters.

Erdogan je poručio da prekid vatre može da se uspostavi tek kada se „jermenski okupatori“ povuku iz Nagorno Karabaha.

Njegova izjava mogla bi dodatno da zategne odnose Turske sa NATO saveznicima i povećava bojazan da bi u sukob mogli da se umešaju Rusija, koja ima vojnu bazu u Jermeniji, u Turska, koja je saveznik većinski muslimanskog Azerbejdžana.

Podsećamo, predsednici Rusije, Francuske i SAD pozvali su danas na „hitan prekid neprijateljstava“ u Nagorno-Karabahu, objavljeno je na sajtu Jelisejske palate.

„Pozivamo lidere Jermenije i Azerbejdžana da se bez odlaganja angažuju na nastavku pregovora, u dobroj veri i bez preduslova, pod okriljem kopredsedavajućih Minske grupe OEBS“, navodi se u zajedničkoj izjavi.

Višedecenijski sukobi Azerbejdžana i Jermenije oko Nagorno-Karabaha eskalirali su u nedelju od kada je poginulo i povređeno više desetina ljudi.

Međunarodna zajednica danima poziva na razgovore o okončanju višedecenijskog sukoba dve bivše sovjetske republike.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar