Foto:Tanjug/Azerbaijan's Defense Ministry via AP

Sukob između Jermenije i Azerbejdžana u regionu Nagorno Karabah nastavljen je danas uprkos pozivima nemačke kancelarke Angele Merkel na primirje.

Jermensko Ministarstvo odbrane saopštilo je danas da je prisiljeno da koristi oružje velikog dometa u Nagorno-Karabahu.

„Ministarstvo odbrane upozorava da su oružane snage Jermenije primorane da koriste vatreno oružje i vojnu tehniku velikog dometa za uništavanje ljudstva, pokretne i nepokretne imovine i vojne tehnike na velikom prostoru“, navela je portparolka ministarstva Šušan Stepanjan.

Pročitajte još:

Prema njenim rečima, razlog za to je činjenica da azerbejdžanske trupe koriste teške raketne lansere, artiljeriju velikog kalibra i sisteme Smerč. Stepanjan je ukazala da to menja logiku i razmere borbenih dejstava i podiže ih na novi nivo.

U međuvremenu, nemačka kancelarka Angela Merkel apelovala je na „trenutni prekid vatre“ u Nagorno-Karabahu. Angela Merkel je imala odvojene telefonske razgovore sa liderima Azerbejdžana i Jermenije.

„Kancelarka je naglasila hitnost trenutnog prekida vatre i povratka za pregovarački sto“, navodi se u saopštenju njene kancelarije.

Žestoke borbe izmedju azerbejdžanskih snaga i jermenskih separatista u Nagorno-Karabahu nastavljene su jutros.

Azerbejdžan je krenuo u novu ofanzivu samo nekoliko sati pre zakazanog hitnog sastanka Saveta bezbednosti UN.

Zvanični bilans borbi do danas je 95 poginulih, medju kojima 11 civila, devet u Azerbejdžanu i dva sa jermenske strane.

Pravi bilans bi mogao da bude gori pošto obe strane tvrde da su ubile stotine neprijateljskih vojnika.

Jermenija i Azerbejdžan se decenijama bore oko Nagorno-Karabaha, oblasti s većinskim jermenskim stanovništvom koja je tokom sovjetske ere pripojena Azerbejdžanu.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar