Foto: EPA-EFE/VYACHESLAV PROKOFYEV / KREMLIN / SPUTNIK POOL MANDATORY CREDIT

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan izjavio je danas da će sudovi u žalbenom postupku ispraviti sve eventualne greške prilikom donošenja presude opozicionom gradonačelniku Istanbula Ekremu Imamogluu i poručio da se ne mogu ignorisati pravne odluke.

U prvom komentaru presude jednom od najvećih političkih protivnika Erdogan je rekao da ga uopšte ne brine ko će biti opozicioni kandidat na predsedničkim izborima koji će biti održani naredne godine, prenela je Fena.

„Još nema pravosnažne sudske odluke. Slučaj će ići na Apelacioni i Kasacioni sud i ako su niži sudovi pogrešili, to će biti ispravljeno. Pokušavaju da nas uvuku u ovu utakmicu“, kazao je Erdogan.

Prema njegovim rečima, bilo je mnogo sudskih presuda koje su oštro kritikovane, ali to nikome ne daje za pravo da vređa sudije ili da ignoriše presude.

Imamoglu je 14. decembra prvostepeno osuđen zbog toga što je 2019. one koji su odlučili da ponište izbore za gradonačelnika Istanbula, na kojima je pobedio, nazvao „budalama“. Na ponovljenim izborima je još ubedljivije pobedio Erdoganovog kandidata.

Presuda gradonačelniku Istanbula okupila je opozicioni blok oko onoga što smatraju borbom za demokratiju, vladavinu prava i pravdu. Hiljade građana okupilo se na skupovima predvođenim Imamogluom, koji je najavio da će se žaliti na presudu.

***

BONUS VIDEO: Hapšenje osumnjičenih za bombaški napad u Istanbulu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar