astrazeneka
Foto:EPA-EFE/Liselotte Sabroe

Evropska agencija za lekove (EMA) saopštila je da će u četvrtak održati vanredni sastanak pošto je više zemalja obustavilo upotrebu AstraZenekine vakcine zbog bojazni u vezi sa zgrušavanjem krvi, napominjući da su prednosti vakcine i dalje veće od rizika.

PROČITAJTE JOŠ:

„Bezbedosni odbor EMA-e sutra (utorak) pomnije će proučiti informacije i sazvati vanrednu sednicu u četvrtak 18. marta kako bi izvukao zaključak iz prikupljenih informacija i predložio druge mere koje bi mogle biti nužne“, navodi se u saopštenju agencije kojoj je sedište u Amsterdamu u Holandiji.

Nekoliko zemalja, pa tako Francuska i Nemačka, obustavilo je iz opreza uporabu vakcine koje su proizveli švedsko-britanski laboratorija AstraZeneka i Univerzitet Oksford nakon prijave mogućih propratnih pojava koje zasad nisu dokazane.

EMA je prethodno rekla da istražuje „stanoviti broj“ slučajeva zgrušavanja krvi kod osoba koje su primile vakcinu, istaknuvši da se ono i dalje može upotrebljavati.

„Dok njena istraga traje, EMA ostaje pri stavu da su prednosti AstraZenekine vakcine u prevenciji Kovida-19, koji sa sobom donosi rizik od hospitalizacije i smrtnog ishoda, veće od rizika popratnih pojava“, istakao je u ponedeljak evropski regulator.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar