Foto:privatna arhiva; GWI/Lola Claeys Bouuaert / Garden world images / Profimedia; David Talukdar/NurPhoto/ profimedia; Medien Service Mueller I Oliver Mueller / imago stock&people / Profimedia; Costfoto / ddp USA / Profimedia; shutterstock

Od početka juna čitava planeta suočava se sa rekordno visokim temperaturama za ovo doba godine. Stručnjaci smatraju da je ovo zlokobni znak katastrofe, i to u trenutku kada svi očekuju udar klimatskog fenomena "El Ninja" koji bi potencijalno mogao da dovede do toga da 2023. postane najtoplija godina ikada.

Do sada, sve od 1979. godine je svake godine temperatura rasla u odnosu na prethodnu godinu.

Iako mesec još nije završen i možda neće postaviti novi junski rekord, klimatski stručnjaci kažu da bi obrazac jačanja globalnog zagrevanja mogao ovu godinu da učini najtoplijom ikada zabeleženom, nadmašujući 2016. godinu kada su temperature prelazile 40 stepeni.

Foto: Shutterstock

Dugoročni uslovi zagrevanja uzrokovani sagorevanjem fosilnih goriva će verovatno dobiti dalji impuls toplote preko „El Ninja“, prirodno ponavljajućeg fenomena koji nastaje tako što se delovi Tihog okeana zagrevaju, i što dalje uzrokuje porast temperatura širom sveta.

Prošle nedelje, američka Nacionalna uprava za okeane i atmosferu (Noaa) saopštila je da je „El Ninjo“ već sada prisutan i da će „postepeno jačati“.

Majkl Man, klimatski naučnik sa Univerziteta u Pensilvaniji, rekao je da će zagrevanje u proseku biti pogoršano za 0,2 stepena.

Kina, toplotni talas, vrućina, leto, visoke temperature, visoka temperatura
Foto: EPA-EFE/ALEX PLAVEVSKI

„Anomalija globalne površinske temperature trenutno je na ili blizu rekordnog nivoa, a 2023. će skoro sigurno biti najtoplija godina u istoriji. To će verovatno važiti i za skoro svaku narednu godinu, sve dok budemo zagrevali planetu sagorevanjem fosilnih goriva i zagađenjem ugljenikom“, naveo je Man.

Mika Rantanen, finski meteorolog, rekao je da je „izvesno“ da će sadašnja situacija rezultirati rekordno toplim mesecima.

Ove godine su već zabeleženi jaki, rekordni toplotni talasi koji su zahvatili mesta od Portorika preko Sibira do Španije, dok je velika vrućina u Kanadi dovela do ogromnih požara koji su prošle nedelje preplavili nebo iznad Njujorka i Vašingtona otrovnim dimom.

Vrućina u Beogradu Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Prema podacima koje je Noaa objavila, svet je prošlog meseca imao treći najtopliji maj za 174 godine, a u Severnoj i Južnoj Americi je zabeležen najtopliji maj ikada.

Kada je reč o junskom rekordu, Noaa predviđa da postoje šanse od svega 12 odsto da se on i dogodi, ali da će sasvim sigurno ova godina biti rangirana u prvih 10 najtoplijih i da će vrlo verovatno biti među prvih pet.

U maju je Svetska meteorološka organizacija upozorila da će globalne temperature verovatno porasti u narednih pet godina, podstaknute „El Ninjom“, kao i emisijama gasova.

Foto: Nenad Mihajlović/Nova.rs

Takođe postoji velika šansa da će prosečna temperatura narasti za pola stepena više u odnosu na očekivani rast, tačnije sa jedan i po stepen u odnosu na prethodnu godinu.

Inače, na samitima kojima su u fokusu klimatski problemi, a kojima prisustvuju najviši svetski zvaničnici dogovoreno je da ovakav rast prestavlja „crvenu lampicu“ na koju se mora hitno reagovati.

Situacija je opasna i u pogledu eko sistema, jer povišena temperatura u okeanima, koji čine 70 odsto površine planete, utiče na ukupne globalne temperature, kao i na populaciju riba, izbeljuje koralne grebene i podstiče porast obalnog nivoa mora.

POGLEDAJTE JOŠ:

„Okeani su se stalno zagrevali, ali sada vidimo rekordne temperature što je svakako alarmantno s obzirom da očekujemo da će El Ninjo ojačati“, rekla je Elen Bartov-Gilis, klimatski naučnik iz Noaa- e.

Naposletku, bez obzira na to da li će 2023. biti najtoplija ikada zabeležena, naučnici upozoravaju da su eskalirajući uticaji klimatske krize sada potpuno očigledni i da neće biti usporeni sve dok se emisije gasova staklene bašte radikalno ne smanje.

BONUS VIDEO Dim od šumskih požara u Kanadi nadvio se nad Njujorkom

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar