Foto:EPA-EFE/FACUNDO ARRIZABALAGA

Ekvador je oduzeo državljanstvo Džulijanu Asanžu, osnivaču Vikiliksa koji je trenutno u zatvoru u Velikoj Britaniji.

PROČITAJTE JOŠ:

Pravosudni organi u Ekvadoru formalno su obavestili Ansaža o ništavnosti njegovog zahteva za naturalizaciju, odnosno procesa dodeljivanja državljanstva, u pisanom odgovoru na zahtev ekvadorskog ministarstva spoljnih poslova.

Naturalizacija se preispituje kada je data na osnovu prikrivanja relevantnih činjenica, falsifikovanih dokumenata ili prevare, prenosi „Gardijan“.

Ekvadorske vlasti saopštile su da su dokumenta o Asanžovoj naturalizaciji sadržale više nedoslednosti, različitih potpisa, moguće izmene dokumenata i neplaćenih taksi.

Asanžov advokat Karlos Poveda rekao je da je ova odluka doneta zbog procesa i da Asanžu nije omogućeno da se pojavi u ovom slučaju.

On je najavio žalbu u kojoj će tražiti pojašnjenje odluke ekvadorskih vlasti.

„Važnije od pitanje državljanstva je pitanje poštovanje ljudskih prava i ono što će uslediti zbog procesa povlačenja državljanstva“, rekao je on.

Asanž je dobio ekvadorsko državljanstvo ujanuaru 2018. godine u okviru neuspelog pokušaja vlade tadašnjeg predsednika Lenina Morena da mu dodeli diplomatski status i izvede iz ekvadorske ambasade u Londonu gde je proveo sedam godina.

Nadležni sud je u ponedeljak poništio tu odluku.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (1)