Džulijan Asanž Foto:EPA-EFE/NEIL HALL

Ključni svedok optužnice protiv osnivača Vikiliksa, Džulijana Asanaža opoziva svoje svedočenje, a poslanici u Nemačkoj apeluju na američkog predsednika Džozefa Bajdena, ali i na kancelarku Angelu Merkel.

Pročitajte još:

Poznati novinar u pritvoru je u Londonu od aprila 2019. SAD traže njegovo izručenje – zbog objavljivanja tajnih dokumenata o vojnim operacijama u Iraku i Avganistanu.

Asanž je na svojoj platformi Vikiliks 2010. objavio materijal koji mu je dostavila uzbunjivačica Čelzi Maning, koji uključuje i video zapise o navodnim ratnim zločinima koje su počinile Sjedinjene Države.

U optužnici sačinjenoj za vreme predsednika Donalda Trampa tereti se za otkrivanje i ugrožavanje obaveštajnih izvora. Teoretski maksimalna kazna za ove optužbe iznosi 175 godina.

U januaru 2021. godine londonski sud odbio je da izruči Asanža SAD-u s obrazloženjem da između ostalog postoji rizik od samoubistva. Prema specijalnom izvestiocu UN za torturu Nilsu Melceru, pogoršanje njegovog zdravlja, uključujući i mentalno, takođe je rezultat uslova u zatvoru u Velikoj Britaniji. Međutim, sud je odbio puštanje uz kauciju – zbog navodnog rizika od bekstva.

Optužbe protiv Asanža „konstruisane i neutemeljene“

Asanžov portret Vladislav Šćepanović Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Ali sada postoji tračak nade za Asanža, jer je važan i sumnjiv svedok tužilaštva opozvao navode iznete protiv osnivača Vikiliksa. Sigurdur Ingi Tordarson prvobitno je tvrdio da je Asanž tražio od njega da špijunira političare i hakuje računare.

Islanđanin, umešan u kriminalne mahinacije, sada je povukao ove izjave. Kako je rekao one su izmišljene, izneo ih je u zamenu za garanciju nekažnjavanja od strane američkog Ministarstva pravde i Federalnog istražnog biroa (FBI). FBI je centralna agencija za sprovođenje zakona američke vlade, a takođe i unutrašnja tajna služba.

Nemački članovi Bundestaga koji se odavno angažuju za Asanža podržavaju ovaj iznenađujući preokret.

„Poslednja otkrića o izmišljenim optužbama ključnog svedoka koji sarađuje sa FBI još jednom pokazuju da su optužbe protiv novinara Džulijana Asanža konstruisane i neosnovane“, kaže se u zajedničkoj deklaraciji parlamentaraca iz svih parlamentarnih grupa zastupljenih u Bundestagu – sa izuzetkom Alternative za Nemačku (AfD).

Osnivač Vikiliksa u specijalnoj samici

Članovi parlamentarne grupe „Sloboda za Džulijana Asanža“ apeluju na američkog predsednika Džozefa Bajdena da „jednom zauvek okonča postupak izručenja započet pod prethodnom administracijom Donalda Trampa i da zaustavi progon osnivača Vikiliksa“.

Džulijan Asanž je više od dve godine u „uslovima sličnim mučenju“ u zatvoru sa maksimalnim obezbeđenjem Belmarš u Londonu. Uprkos lošem zdravstvenom stanju, 3. jul, svoj 50. rođendan mora da provede u specijalnoj izolaciji, u samici.

Istovremeno, ova inicijativa poziva kancelarku Angelu Merkel da okom predstojeće posete Vašingtonu „odlučno“ radi na okončanju progona Džulijana Asanža i da insistira na poštovanju slobode štampe i izražavanja.

Džulijan Asanž/Foto:EPA/FACUNDO ARRIZABALAGA

„Tim pre što se pokazalo da su važni delovi optužbi na kojima se temelji američka optužnica očigledno izmišljeni“, naglasila je političarka Levice Sevim Dagdelen.

Skandalozno podrivanje vladavine prava

Slobodni demokrata Đir-Sarai kritikuje odbijanje puštanja Asanža uz kauciju kao „ustavni i humanitarni skandal s obzirom na teške zatvorske uslove“.

„Američka administracija predsednika Bajdena trebalo bi da iskoristi priliku da i po ovom pitanju potpuno ostavi Trampovu eru“, dodao je demohrišćanin Frank Hajnrih.

Odnos prema Asanžu ni na koji način nije u skladu sa vladavinom zakona, kaže socijaldemokrata Frank Švabe. „Drama“ mora odmah da se prekine, zbog lošeg zdravlja osnivača Vikiliksa.

Poslanica Zelenih Margit Štump rezimira apel. Ako SAD i zapadna zajednica država žele uverlljivo da se zalažu za zaštitu slobode štampe i vladavine zakona, moraju da prestanu da na primeru Asanža pokazuju kako izgleda progon neprijatnih novinara. Kriminalizacija istraživačkog novinarstva, koje je u slučaju Vikiliksa na videlo iznelo jezive ratne zločina, mučenja i skandaloznu korupciju, „ne samo da slabi demokratiju i vladavinu zakona, već i podriva poverenje ljudi u javne institucije“.

Džulijan Asanž Foto:EPA-EFE/STRINGER

Venčanje u zatvoru?

Protest se nastavlja i u Velikoj Britaniji. U četvrtak je u znak protesta brod na kojem je pisalo, sloboda za Asanža, plovio Temzom blizu londonskog parlamenta i američke ambasade.

Na brodu je bila i njegova verenica i majka njihove dece, Stela Moris. Njih dvoje žele da se venčaju što pre. Po mogućnosti na slobodi, ali ako mora – onda i u zatvoru.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (0)