Atlanski okean Foto:Shutterstock

U martu i aprilu ove godine naučnici su primetili da se svetska mora ubrzano zagrevaju. Tokom vremena, temperature mora su prešle najviše nivoe koje je zabeležila Nacionalna uprava za okeane i atmosferu (NOAA) i još uvek se drže na tim temperaturama.

U julu su globalne temperature površine mora bile 0,99 stepeni Celzijusa iznad proseka. Ubrzani video (Time laps), koji je objavio „NASA Earth Observatory“, pokazuje kako se more zagrevalo od 1. aprila. Najtoplije vode obojene su na karti tamnocrveno, a može se videti kako se ta boja širi do 21. avgusta.

Foro: Shutterstock

Sve više temperature mora uglavnom se pripisuju klimatskim promenama. Kako se štetni gasovi šire u atmosferu, to sprečava Zemlju da rasprši onoliko toplote u svemir kao pre, a to znači da je svetski okeani apsorbuju.

„Dugoročno gledano, vidimo više vrućine i toplije temperature površine mora gotovo svuda. Taj dugoročni trend gotovo u potpunosti može da se pripiše ljudskom uticaju – činjenici da smo poslali tako veliku količinu štetnih gasova u atmosferu od početka industrijske ere“, rekao je Gavin Šmit, direktor NASA-inog Godard instituta za svemirske studije za „NASA Earth Observatory“, prenosi Jutarnji list.

Uticaj El Ninja

Postoje i drugi elementi koji doprinose porastu temperature mora. Oni uključuju vreme u kombinaciji sa strujanjima vetra, kao i distribuciju prašine i aerosola. Sve to može da ima kratkoročne učinke na površinu mora, kaže Šmit.

Okean
Okean; Foto: Philip Waller / ImageSource / Profimedia

Studija iz 2020. godine, objavljena u časopisu „Nature“, otkrila je da se oko 90 odsto dodatne toplote koju apsorbuje okean svodi na povećanje štetnih gasova.

Ove godine svet doživljava fenomen El Ninjo na Pacifiku. To je jedan od najvažnijih elemenata koje treba uzeti u obzir s obzirom na rekordne temperature mora zabeležene ove godine.

To je klimatski obrazac koji se ogleda upravo u toploj fazi za okeansku vodu.

Pročitajte još...

„Imali smo veliki skok globalne površinske temperature početkom aprila – tačno kada su pacifičke temperature skočile i takođe kada su nivoi mora u istočnom Pacifiku počeli da rastu“, kaže Džoš Vilis, naučnik u NASA-inom „Jet Propulsion Laboratory“.

„Toplotni talasi u Atlantiku važni su i imaće ozbiljne posledice na morski život i vreme u Evropi u predstojećim mesecima. Ali, Pacifik je taj koji je ove godine uzeo globalnu ulogu u ovoj divljoj vožnji“, dodao je Vilis.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar