Suđenje, Džordž Flojd ubistvo
Foto: Pool via REUTERS

Ekspert za govor tela analizirao je ponašanje bivšeg policajca Dereka Šovina u sudnici juče, kada je proglašen kirivm po sve tri tačke optužnice za ubistvo afroamerikanca Džordža Flojda. Pati Vud rekla je da je Šovinovo ponašanje u sudnici ukazivalo na sociopatu.

Pati Vud je objasnila da je vođenje sopstvenog zapisnika na suđenju Šovinu pomagalo da se uteši i izbegne odavanje bilo kakve emotivne reakcije.

Kada je izjavio da ne želi da svedoči u svoju odbranu, njegovi nagli odgovori i savršeno držanje pokazali su povišenu svest i strepnju.

Tokom završne reči svog advokata Šovin je skinuo masku, a Vud smatra je je ovo bio pkušaj prikazivanja emocija, kako bi porota to uzela u obzir pri donošenju konačne odluke.

POGLEDAJTE JOŠ:

Porota se u utorak vratila u sudnicu sa presudom, a Šovinove oči su pokazivale jasan pomak od straha do ljutnje, kada je čuo da je proglašen krivim po svim tačkama optužnice.

Na fotografiji Dereka Šovina vide se njegove podbule oči i dramatično mrštenje, što pokazuje tugu, ali je podigao bradu na način koji sugeriše prkos, objasnila je Vud.

Posmatrajući ceo proces suđenja, Vud je istakla da bi Šovin mogao biti doživljen kao bezosećajan čovek, čak i „sociopatičan“, jer je njegov izraz tokom suđenja ostao nepromenjen.

Policajac Derek Šovin juče je proglašen krivim po sve tri tačke optužnice za ubistvo afroamerikanca Džordža Flojda.

On ostaje u pritvoru još nekoliko dana, nakon čega će biti prebačen u zatvor na izdržavanje kazne.

Foto: TANJUG/Court TV via AP, Pool

Šovin se prethodno izjasnio da nije kriv po sve tri optužnice i pozvao se na peti amandman, odnosno, odbio je da odgovara na pitanja porotnika i tužioca. On je optužen za nenamerno ubistvo drugog stepena, ubistvo trećeg stepena i ubistvo drugog stepena. On ranije nije bio osuđivan, pa je sudija to uzeo u obzir pri odluci.

O sudbini Dereka Šovina odlučivalo je 12 porotnika, šest belaca i četiri Afroamerikanca. Oni su presudu razmatrali ukupno 10 sati, u toku dva dana.

Podsetimo, Džordž Flojd je preminuo u maju prošle godine od posledica gušenja, nakon što je Šovin držao svoje koleno na njegovom vratu više od devet minuta prilikom privođenja. Flojd je priveden, jer je pokušao da kupi cigarete falsifikovanom novčanicom od 20 dolara.

Jedna od prolaznica je snimila Flojda kako leži na zemlji i moli za milost, pre nego što je umro, i taj video je skandalizovao ljude širom sveta. Flojdovo lice je postalo simbol najvećih protesta protiv rasizma u SAD proteklih decenija.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare