Foto: EPA-EFE/VASSIL DONEV

Predsednik Sindikata vozača za auto-moto obuku Jonko Ivanov u studiju "Bugarska ujutru" komentarisao je ogromnu tragediju na auto-putu Struma u kojoj je u saobraćajnoj nesreći poginulo najmanje 46 ljudi, prenosi Slobodenpecat.mk.

PROČITAJTE JOŠ:

On je objasnio da je reč o nizu mnogih skretanja sa spustovima i usponima, da je to sporedan put i da je maksimalna brzina 120 kilometara na čas.

„Na ovim strmim padimana, motorna kočnica automobila je zategnuta, to je odgovornost vozača. Ovde ne vidimo zaustavni put. Niske zaštine ograde ne bi trebalo da postoje na tako rizični deonicama puta“, rekao je on.

„Dužnost je vlasnika puta, u zavisnosti od uslova na putu i putanje, da postavi dodatne ograničavajuće znakove za smanjenje brzine. U slučaju slabe kiše stvara se blatnjav kolovoz i gume ne mogu da se dobro kreće po podlozi. U slučaju nedosledne brzine i nesrpretnosti sa radom kočnica, vozilom se ne može upravljati“, objasnio je veštak, prenosi Slobodenpecat.mk.

 

 

Ivanov je istakao došlo do udarca u zaštitnu ogradu desno od autobusa i skoro frontalnog udara na raskrsnici. Prema njegovim rečima, iznenađujeće je da od 2 do 8 sati ujutru nemamo nikav pregled istuacije. Iznenađujeće je i to što nije bilo svedoka nesreće, prenosi Dnes.bg.

„To je put, vozilo, vozač – jedna od te tri stvari su dovele do ove tragedije. U autobusu treba da se voze dva vozača. Ulazi u Bugarsku u 22 sata i putuje na dugoj relaciji i zaustavlja se da se odmori oko 1 sat“, rekao je on.

Objasnio je da je zaštitna ograda nova, da je zaustavila autobus i da je odradila svoj posao.

 

Umesto da se policija krije u žbunju, noću bi mogla da bude na ovakvim mestima gde postoji potencijalna opasnost, kaže Jonko Ivanov.

On je pozvao regionalnog ministra da zauzme stav po tom pitanju, a ne da „samo vadi kosture iz ormara“.

Ljudi ginu zbog nemara političara na temu „bezbednosti na putevima“. Oni ne traže pomoć stručnjaka, oni snose tu odgovornost“, rekao je Ivanov.

Prema njegovim rečima, istraga neće trajati dugo, jer su pogođene dve zemlje. Prva stvar je formiranje zajedničke komisije, dodao je on. Ivanov očekuje da se krivica prebaci na vozača autobusa i da se spekuliše da je možda doživeo srčani udar neposredno pre nesreće.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar