Koncert Barselona Spanija
Koncert u Barseloni Foto:EPA-EFE/Alejandro Garcia

Hrvatski ministar unutrašnjih poslova Davor Božinović najavio je nove pilot-projekte koji su juče dogovoreni na sastanku Kriznog štaba i predstavnika ugostitelja i koncertnih organizacija.

Pročitajte još:

„Dogovorili smo da se krene sa određenim pilot-projektima koji bi se primenjivali na događajima na različitim mestima, ne samo na otvorenim već i u zatvorenim prostorima“, kazao je Božinović.

Božinović je rekao da ovim projektom žele da testiraju nekoliko stvari.

„Kao što ste videli, to se radi i van Hrvatske. Mi možemo da okrenemo novu stranicu i kada je u pitanju borba protiv pandemije. Sve mere koje smo donosili bile su u skladu s poznatim dostignućima. Imamo napredak sa distribucijom vakcina, ali i napredak kod mogućih lekova. Iz ovih pilot-projekata mi ćemo, nadam se, u sledećih nekoliko nedelja moći da steknemo uvid u to šta se događa na određenom okupljanju kada se tamo nađu ljudi koji su u jednoj od tri kategorije, oni koji su vakcinisani, oni koji su u određenom razdoblju preboleli koronavirus ili oni testirani“, objasnio je Božinović.

„Nakon, recimo, jednog takvog događaja, u recimo nedelju dana od tada, svi bi oni bili testirani. I onda ćemo zapravo videti da li se neko inficirao. To nam stvarno otvara novu mogućnost da odluke koje se budu donosile ne budu samo restriktivne na nacionalnom ili lokalnom nivou, već da se uzme u obzir ono do čega je struka došla i da vidimo možemo li tim putem ići u ozbiljno popuštanje“, dodao je.

„Ako sve što je poznato u ovom trenutku može biti osnova za povratak u neko novo, zapravo staro stanje, mi ćemo to iskoristiti, ali to se mora temeljiti na konkretnim analizama“, rekao je Božinović.

Dodao je i da digitalne potvrde mogu biti korisne za to, prenosi Večernji list.

Foto: EPA-EFE/OLIVIER HOSLET

„O svemu tome ne samo da promišljamo nego imamo i partnere u udruženjima koji imaju interes da rade, da se što više aktivnosti vrati u normalu. Radimo intenzivno. Imaćemo projekte kao što su koncerti, možda i svadbene svečanosti“, kazao je Božinović.

„Vrlo brzo, u nekih desetak dana, uobličićemo ih i krenuti. Ne bih da predviđam šta će biti, ali se nadam da je to put kojim ćemo polako restriktivne mere staviti sa strane“, zaključio je Božinović.

BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar