migranti; Libija
Foto: EPA-EFE/MARWAN ALI

Evropska komisija je danas predstavila strategiju za dobrovoljni povratak u zemlje poreka migranata koji nemaju pravo na ostanak u EU, a evropska agencija za graničnu i obalnu stražu (Frontex) imaće ključnu ulogu u ovom procesu.

POGLEDAJTE JOŠ:

„Od osoba koje nemaju pravo da ostanu u EU, tek se svaka treća vrati u zemlju porekla, a od njih manje od 30 odsto dobrovoljno. Dobrovoljni povratak uvek je bolje rešenje jer stavlja naglasak na osobu, delotvorniji je i manje skup“, izjavila je poverenica za unutarašnje poslove Jelva Džohanson.

Troškovi dobrovoljnog povratka zavise od pojedinačne situacije, a uključuju putne troškove, pomoć povratniku u gotovini i, prema potrebi, paket mera za reintegraciju. S druge strane, prisilno vraćanje uključuje dodatne troškove, kao što su zadržavanje pre udaljavanja, angažovanje pratioca za prisilno vraćanje i drugi posebni aranžmani pre, tokom i nakon vraćanja. Služba Evropskog parlamenta za istraživanja procenjuje trošak prisilnog vraćanja na 3414 evra, a dobrovoljnog povratka na 560 evra po osobi. Prosečni okvirni troškovi vraćanja iz zemalja tranzita procenjuju se na otprilike 2500 evra po osobi.

Prema predlogu strategije, Fronteks bi imao ključnu ulogu u svim fazama dobrovoljnog postupka i reintegracije.

Osobama koje nemaju pravo boravka u EU se daje vreme za dobrovoljni odlazak u skladu s odlukom o vraćanju, najčešće od 7 do 30 dana. Tokom tog razdoblja, nadležna tela odluku smeju da izvrše samo ako utvrde rizik od bega ili sigurnosni rizik. Povratnicima tokom celog postupka pomažu profesionalni savetnici za vraćanje, koji s osobama koje odluče da se vrate raspravljaju o različitim mogućnostima i njihovim posedicama, te sagledavaju mogućnosti potpore vraćanju i reintegraciji.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar