Ursula Von Der Leyen Foto:AP Photo/Francisco Seco

Države članice Evropske unije same su tražile fleksibilnost i odlučile odstupiti od pravila da se vakcine raspoređuje prema broju stanovnika, objavila je u subotu Evropska komisija prebacujući tako sa sebe odgovornost za neravnomernu raspodelu. Čelnici Austrije, Češke, Bugarske, Hrvatske, Latvije i Slovenije potpisali su pismo koje je danas upućeno predsednici Evropske komije Ursuli fon der Lajen i predsedniku Evropskog saveta Šarlu Mišelu u kome se traži pravdena raspodela vakcina.

Države članice Europske unije same su tražile fleksibilnost i odlučile da odstupe od pravila da se vakcine raspoređuju prema broju stanovnika, objavila je u subotu Evropska komisija prebacujući tako sa sebe odgovornost za neravnomernu raspodelu.

Komisija je ovim saopštenjem reagovala nakon što je sistem raspodele vakcina oštro kritikovan u više zemalja.

„Prema tom sistemu, ako neka država odluči da ne uzme svoj deo doza, one se onda raspoređuju prema zainteresovanim članicama”, objašnjava Komisija.

Lideri Austrije, Češke, Bugarske, Hrvatske, Latvije i Slovenije pozvali su u subotu na razgovore na visokom nivou u EU o pravednoj raspodeli vakcina protiv koronavirusa, upozoravajući da bi sadašnji način funkcionisanja tog sistema do leta mogao da stvori „velike razlike“ među državama članicama.

U pismu predsedniku Evropskog saveta Šarlu Mišelu i predsednici Komisije Ursuli fon der Lajen upozorili su da ako se takav sistem nastavi, stvaraće se i povećavati velike razlike među državama članicama do leta, pa će neki biti sposobni da dostignu kolektivni imunitet u nekoliko nedelja, a drugi će zaostajati.

Komisija u svom saopštenju dodaje da je na zemljama članicama da se dogovore ako žele da se vrate na sistem raspodele prema broju stanovnika.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar