Skoplje Severna Makedonija
Skoplje Severna Makedonija Foto:EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI

Egipćani u Severnoj Makedoniji zatražili su da i njihova zajednica bude unesena u Ustav, istovremeno sa Bugarima, Hrvatima i Crnogorcima, objavili su lokalni mediji. Prema popisu iz 2021. godine u Severnoj Makedoniji živi 3.504 građana koji su se izjasnili kao Bugari, 2.406 Egipćana, 2.145 Hrvata i 1.023 Crnogorca.

Nekoliko udruženja Egipćana uputilo je Vladi Severne Makedonije i premijeru Dimitru Kovačevskom zahtev da se u budući nacrt amandmana za promenu preambule uključi zajednica Egipćana i da u Ustavu stoji „deo egipatskog naroda“.

Taj zahtev je upućen i predsedniku Severne Makedonije, parlamentu i Delegaciji EU u Skoplju.

Egipatska zajednica u Severnoj Makedoniji, podseća se, već duže vreme traži da se uvrsti u preambulu Ustava, gde se navodi da u Severnoj Makedoniji žive makedonski narod i deo albanskog, turskog, vlaškog, srpskog, romskog, bošnjačkog naroda, i drugi.

Jedan od uslova da Severna Makedonija započne pregovore sa EU je, prema francuskom predlogu za ukidanje bugarskog veta, da ispuni bugarski zahtev da pre otvaranja poglavlja unese Bugare koji žive u ovoj zemlji u Ustav.

Premijer Kovačevski je više puta najavio da će zajedno sa Bugarima u Ustav biti uneseni i Hrvati i Crnogorci.

Udruženja Egipćana su podsetila da su „autohtona zajednica na Balkanu sa svojim artikulisanim identitetom i samosvešću, sa značajnim tragovima u materijalnom i kulturnom nasleđu, kao i da su pripadnici te zajednice, počev od Ilindenskog ustanka, kroz Drugi Ilinden i Treći Ilinden, dali svoj konstruktivan doprinos razvoju Severne Makedonije“.

Prema popisu iz 2021. godine u Severnoj Makedoniji živi 3.504 građana koji su se izjasnili kao Bugari, 2.406 Egipćana, 2.145 Hrvata i 1.023 Crnogorca.

BONUS VIDEO: Arsovski o protestima u Skoplju: Nezadovoljni su Makedonci, a ni Bugari nisu srećni


***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar