Boris Džonson i Magdalena Anderson Foto: Christine Olsson/TT News Agency/via REUTERS

Velika Britanija bi podržala šta god Švedska odluči o mogućem budućem članstvu u NATO-u, rekao je britanski premijer Boris Džonson na zajedničkoj konferenciji za novinare sa švedskom premijerkom Magdaelom Anderson.

Britanski premijer kaže da je pakt o bezbednosti sa Švedskom odvojen razgovor od budućeg odnosa Švedske sa NATO-om, što je stvar za Švedsku.

Foto: Christine Olsson/TT News Agency/via REUTERS

„Ono što izričito kažemo je da bi u slučaju katastrofe ili napada na Švedsku, Ujedinjeno Kraljevstvo priteklo u pomoć Švedskoj sa onim što Švedska zatraži. Mislim da postoji odvojeno pitanje o NATO-u o čemu mislim da će se Švedska pozabaviti u narednih nekoliko dana“, rekao je on, prenosi Gardijan.

Foto: Frank Augstein/Pool via REUTERS

Dodao je da nije na njemu da komentariše, ali je poručio da će Ujedinjeno Kraljevstvo podržati bilo koju akciju koju Švedska odluči da preduzme i da će biti od koristi i podrške koliko god može.

Džonson se osvrnuo i na sukob u Ukrajini.

Foto: Christine Olsson/TT News Agency/via REUTERS

„Rat u Ukrajini nas tera sve da donosimo teške odluke ali suverene nacije moraju biti slobodne da te odluke donose bez straha od uticaja ili pretnje odmazdom.

Foto: Frank Augstein/Pool via REUTERS

Švedska premijerka Magdalena Anderson se takođe obratila novinarima o bilateralnoj političkoj deklaraciji solidarnosti koju su potpisali ona i Boris Džonson.

PROČITAJTE JOŠ:

Ona je istakla da su se ona i Džonson složili da se suoče sa izazovima u miru, krizi i sukobu.

„Ako bilo koja zemlja pretrpi katastrofu ili napad, Ujedinjeno Kraljevstvo i Švedska će pomoći jedna drugoj na različite načine“, rekla je. Istakla je da bi se podrška davala na zahtev pogođene zemlje i da može uključivati i vojne resurse.

BONUS VIDEO: Snimci iz drona – Bombardovanje Marijupolja

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Pratite nas na Google News