U Letoniji je srušen Rigi spomenik jedan od najviših iz sovjetskog doba, u skladu sa zakonom usvojenim nakon ruske invazije na Ukrajinu, uprkos protestima ruske manjine u baltičkoj državi.

Inače, spomenik visok 79 metara, podignut je između 1979. i 1985. godine u znak sećanja na pobedu sovjetske vojske nad nacističkom Nemačkom, uništen je uz pomoć mašina.

Kako navode zapadni mediji, postao je mesto okupljanja pristalica Kremlja u Letoniji.

Podsetimo, Letonija je, kao i njeni baltički susedi Litvanija i Estonija, deo Evropske unije i NATO-a, i dala je snažnu podršku Ukrajini nakon ruske invazije na tu zemlju.

Svake godine na hiljade Rusa, koji čine oko 30 odsto stanovništva Letonije, okupljaju se 9. maja kako bi obeležili pobedu iz 1945. godine.

Pročitajte još:

Sa druge strane, većina Letonaca taj datum vidi kao početak skoro 50-godišnje sovjetske okupacije koja se završila 1991. godine.

Skoro svi spomenici i ploče iz sovjetskog doba, osim onih na vojnim grobljima, uklonjeni su 1991. godine, a spomenik u Rigi zaštićen je sporazumom između Republike Letonije i Ruske Federacije iz 1994. godine.

BONUS VIDEO Izložba uništenih ruskih oklopnih vozila u centru Kijeva

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram