Foto: TANJUG/ FOTO FENA/MER KAJMAKOVIC

Predsedavajući Predsedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović ocenio je danas da presuda Višeg suda u Beogradu bivšem pripadniku Armije BiH Huseinu Mujanoviću predstavlja nastavak progona države Srbije nad građanima Bosne i Hercegovine.

„Presudama Haškog tribunala i Međunarodnog suda pravde presuđeno je da je Srbija učestvovala u međunarodnom sukobu na teritoriji BiH, te kao država agresor nema kredibilitet da procesuira građane BiH“, saopštio je Džaferović i naveo da, ukoliko postoji osnov, Mujanoviću može biti suđeno samo u BiH.

Kako je Srbija to odbila, dodaje Džaferović, onda ova presuda suda u Beogradu nije ništa drugo nego politički motivisan progon.

Takođe, najava zvaničnika Srbije, na čelu sa predsednikom te države, da će okončati ovu praksu pokazala se kao licemerje, te je sasvim jasno da je cilj države Srbije da putem svog represivnog aparata zastrašuje i politički progoni državljane BiH, što ne može ostati bez posledica na odnose između dve države, naveo je Džaferović.

On je najavio da će BiH „intenzivirati komunikaciju“ ka institucijama Evropske unije i članicama evrozone po pitanju toga što Srbija, kandidat za članstvo u EU, pruža zaštitu osuđenim ratnim zločincima, prenela je Anadolija.

Džaferović je naveo da Srbija odugovlači suđenje za ubistvo 1.300 Bošnjaka u selu Kravica, a pruža zaštitu od suđenja za zločin u Srebrenici oficirima Vojske Republike Srpske Novaku Đukiću, Svetozaru Kosoriću, Radoslavu Jankoviću, Milomiru Savčiću i Brani Pećancu.

Mujanović je danas, u ponovljenom procesu, osuđen za ratni zločin nad civilima srpske nacionalnosti tokom rata u BiH, na zatvorsku kaznu u trajanju od deset godina, a na ovu presudu ima pravo žalbe.

***

Bonus video: Kako se kroz sud odnosimo prema ratnim zločinima?

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar