Foto: EPA/EFE

Objavljivanje snimaka sa božićne žurke na kojoj su se stranačke kolege Borisa Džonsona provodile dok je ostatak države bio u strogom karantinu poljuljele su poziciju britanskog premijera. Izvinjenje javnosti i tvrdnja da su ga saradnici uveravali da "mere nisu kršene" nije urodila plodom. Njegova koleginica iz Finske Sana Marin u sličnoj je situaciji. Najmlađa premijerka na svetu uslikana je u noćnom klubu iste večeri kada je utvrđeno da je njen ministar spoljnih poslova zaražen. Ovo nisu jedini primeri političara u Evropi koji su zaboravili da mere uvedene na novu države važe za sve - pa i za njih.

PROČITAJTE JOŠ:

Džonson bez maske

Pored pomenutog sakndala, premijer Velike Britanije Boris Džonson viđen je i početkom novembra bez maske tokom posete bolnici, uprkos strahovima da se kovid širi parlamentom. Džonson je viđen kako ide hodnikom u bolnici u Heksamu u Nortambriji i fotografiše se sa medicinskim osobljem, koje je imalo svetloplave maske, preneo je „Gardijan“.

Džonson se takođe pozdravljao laktom sa ljudima i nosio je masku na drugim mestima.

 

Van der Belen u restoranu nakon kraja radnog vremena

Predsednik Austrije Aleksander van der Belen takođe se našao na udaru kritika javnosti kada je viđen u bečkom restoranu nakon propisanog kraja radnog vremena, krajem maja prošle godine. On je potvrdio da ga je policija zatekla sa suprugom Doris Šmidinger u bašti jednog bečkog restorana u vreme kada više nije bilo propisano da gosti tamo borave, što je bila jedna od mera na početku pandemije virusa korona.

Policajci su stigli u kontrolu kada su iza ponoći zatekli predsednika i prvu damu. Predsednički par je na terasi restorana uživo u piću.

Van der Belen se izvinio, rekavši da se zapričao i zaboravio na vreme. U to vreme su kafići i restorani u Austriji smeli da rade do 23 časa.

Češki ministar kršio sanitarne mere

Bivši češki ministar zdravlja Roman Primula našao se na meti kritika javnosti u oktobru prošle godine pošto su mediji objavili da je prekršio stroge restriktivne mere radi suzbijanja koorna virusa, odlaskom u jedan restoran u Pragu, a opozicione i vladajuće stranke odmah su zatražile njegovu ostavku.

Tabloid „Blesk“ objavio je da se Primula sastao sa Jaroslavom Faltinekom, zamenikom šefa vladajuće partije ANO uveče u restoranu nekoliko sati pošto je Primula objavio najnoviji niz restrikcija, uključujući ograničenje kretanja i zatvaranje mnogih radnji, prenosi Tanjug.

Na fotografijama se vidi da Primula nije nosio masku što je obavezno, prenosi AP.

Bivši irski premijer na pikniku u parku

Bivši irski premijer Leo Varadkar je uslikan kako bez majice uživa u pikniku sa svojim partnerom i dvojicom prijatelja u parku u prvoj polovini prošle godine kada je i počele pandemija.

Njegov portparol je insistirao da se premijer u potpunosti pridržava smernica oko koronavirusa. Međutim, mnogi su ga kritikovali da je dao loš primer tokom karantina.

Nemački ministar finansija grli prijatelja

Lider liberalne nemačke partije FDP i novi ministar finansija Kritijan Linder uhvaćen je prošle godine kako grli prijatelja u restoranu. Kada su ga kritikovali zbog kršenja mera rekao je da mu je žao i da nije nije bilo namerno.

„Na kraju krajeva svi smo mi ljudi“, rekao je on.

Kristijan Lindner Foto: EPA-EFE/RONALD WITTEK

Poljski premijer bez maske

Prošle godine kada su se poljski premijer Mateuš Moravjecki i ostali zvaničnici okupili na ceremoniji za žrtve avionske nesreće u Smolensku 2010. godine, mnogi su ovaj događaj videli kao kršenje mera. U to vreme su parkovi i šume bili zatvoreni, građani su kažnjavani zbog kršenja pravila, te se javnosti ovaj skup učinio neprimerenim u datom trenutku.

Premijer nije nosio masku, a bio je u društvu drugih ljudi.

Mateus Moravjecki
Mateuš Moravjecki Foto:EPA-EFE/SZILARD KOSZTICSAK

Rođendanska žurka bivše premijerke Norveške

Bivša norveška premijerka Erna Solberg kažnjena je u aprilu ove godine sa 20.000 kruna (1.713 funti) pošto je utvrđeno da je prekršila pravila o držanju socijalne distance. Ona je za svoj rođendan organizovala okupljanje porodice. Policijsku istragu je pokrenuo izveštaj radio stanice NRK, prenosi Gardijan.

Norveška policija je krajem marta ove godine započela ispitivanje Erne Solberg zbog rođendanske zabave koju je održala prošlog meseca, što bi moglo da dovede do novčane kazne od 1.165 dolara zbog kršenja mera socijalnog distanciranja.

„Započeli smo istragu i deo ovoga uključuje ispitivanje premijerke. Preduzeli smo inicijativu i istraga je započeta, ali nije formalno završena“, rekao je policijski inspektor Per Morten Sending za Rojters.

Solberg se izvinjavala zbog organizovanja proslave svog 60-tog rođendana u nekoliko navrata. Ona je sa 13 članova porodice slavila u planinskom odmaralištu u februaru ove godine, uprkos zabrani vlade da se okuplja više od 10 osoba.

Fotografija sa odmora nemačkog predsednika

Jedna fotografija sa odmora u Južnom Tirolu izazvala je politički skandal u Nemačkoj, zbog nepoštovanja korona mera početkom avgusta prošle godine. Nemački predsednik Frank-Valter Štajnmajer pozirao je bez maske, i potrebne distance, sa članovima jednog narodnog orkestra.

Kritičari prebacuju Štajnmajeru primenu dvostrukih aršina po pitanju poštovanja korona pravila, jer ona za njega ne važe, dok građane poziva da ih poštuju. Na fotografiji je i predsednik italijanske pokrajine Južni Tirol Arno Kompačer.

Iz Štajnmajerovog kabineta poručeno je da predsednik i na odmoru pazi na pravila distance i higijene, ali da je očigledno da to ne može uvek optimalno da se primenjuje.

Predsednik Čilea kažnjen zbog selfija bez maske

Čileanski predsednik Sebastijan Pinjera kažnjen je sa 3.500 dolara zbog selfija bez zaštitne maske krajem decembra 2020. godine, čime je prekršio propise uvedene zbog pandemije virusa korona. Pinjera se izvinio nakon što se fotografija na kojoj je sa jednom ženom, koja je, takođe, bez maske, pojavila na internetu početkom decembra.

Čileanski predsednik je priznao da je trebalo da nosi masku kada je žena zatražila da se fotografišu na plaži nedaleko od njegove kuće u mestu Kačagva.

Nensi Pelosi u frizerskom salonu

Predsednica Predstavničkog doma Nensi Pelosi je u septembru prošle godine uslikana u frizerskom salonu bez maske, u vreme kada nije bilo dozvoljeno pružati usluge u zatvorenom.

Snimak Nensi Pelosi kako krši propise, do kojeg je došla TV mreža Foks njuz, izazvao je burne reakcije u američkoj javnosti, naročito nakon saznanja da su lokalne vlasti prethodno zabranile rad salonu koji posećuje predsedavajuća Predstavničkog doma, saznaje londonski Gardijan.

S obzirom da Pelosijeva redovno opominje Amerikance da se pridržavaju i sprovode mere prevencije protiv korona virusa, snimci bi mogli da je kompromituju u javnosti, ali i da budu protumačeni kao poziv da se preventivne mere više ne sprovode.

BONUS VIDEO: Makron pogođen jajetom

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar