Foto: N1

Prema zvaničnim informacija koje je televizija N1 dobila u Ministarstvu spoljnih poslova, "ima pomaka u dobrom smeru" u vezi sa evakuacijom srpskih državljana koji se nalaze u Kabulu i koji žele da se vrate u Srbiju. Radi se o Marku Pribaku i Aleksandru Cvejiću koji su u tom gradu, dok je jedna državljanka Srbije u drugom delu Avganistana.

Pročitajte još:

Za sada nema potvrde da je evakuacija u toku, ali TV N1 ima informacije da bi tokom dana moglo da dođe do njihovog prebacivanja u Srbiju, sa vojnog dela aerodroma u Kabulu. To je inače jedino mesto sa kojeg bi mogli da polete, s obzirom da civilni deo aerodroma nije u funkciji.

Zbog toga nije bilo moguće iz Srbije poslati avion po njih, ali je ambasador Srbije u Indiji, koja je zadužena i za Avganistan, Siniša Pavić danima pokušavao da pronađe način na koji bi oni mogli da se ukrcaju u neki od vojnih aviona koji trenutno ubrzano evakuišu strane državljane i pripadnike vojske drugih zemalja nakon što su talibani zauzeli i glavni grad Avganistana.

Dvojica državljana Srbije Marko Pribak i Aleksandar Cvejić, koji se nalaze u Kabulu gde čekaju da nekako izađu iz zemlje, rekli su u ponedeljak za N1 da su pokušavali da uzmu karte komercijalnim letom poslednjih šest dana, ali da su sve otkazivane 24 sata pre poletanja.

Oni su u Avganistanu radili za jednu međunarodnu firmu.

„Nama su ovde pomogle kolege i drugovi koji su iz BiH, Hrvatske i Slovenije da dođemo do ovog bezbednog mesta iz našeg kampa. Mi smo pored ulaza u vojni deo aerodroma gde čekamo da nam se odobri ulaz – ne puštaju nikog ko nije na spisku za evakuaciju“, rekao je juče Cvejić za N1.

Američke snage, koje su nadležne na aerodromu, zaustavile su evakuacijske letove u ponedeljak zbog haosa koji je nastao. Međutim, vojni letovi za evakuaciju diplomata i civila iz Avganistana obavljaju se ponovo od utorka ujutro.

Američki predsednik Džo Bajden kazao je da potpuno stoji iza svoje odluke o povlačenju iz Avganistana jer američki vojnici ne bi trebalo da se bore i ginu u ratu u kom Avganistanci sami ne žele da se bore.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar