Avganistan Talibani
Talibani u Helmandu Foto:EPA-EFE/STRINGER

Američke vojne jedinice stigle su u Kabul, kako bi izveli efikasnu evakuaciju osoblja američke ambasade. Mnoge evropske zemlje najavile su povlačenje diplomata, a među njima su Norveška, Danska, Francuska i Nemačka.

POGLEDAJTE JOŠ:

Jedinca od 3.000 američkih vojnika stigla je u Kabul, javili su tamošnji mediji. Njihov zadatak je da obezbede evakuaciju osoblja ambasade do aerodroma, koji je pod stalnom prismotrom Talibana.

Neimenovani američki zvaničnik rekao je CBS-u da će SAD poslati još trupa, ukoliko se utvrdi da je evakuacija otežana zbog prisustva Talibana, koji su sada preuzeli 14 glavnih gradova širom zemlje. Njihov cilj je upravo Kabul, a bezbednosni eksperti tvrde da će grad „pasti“ za oko 30 dana.

Nakon Amerike, Norveška i Danska su saopštile da će zatvoriti ambasade u Kabulu, dok Nemačka drastično smanjuje broj zaposlenih u ambasadi, a Francuska ponovo poziva svoje državljane da napuste tu zemlju.

Šta se dogodilo prošlog puta kada su Talibani zauzeli Kabul 

Talibani su preuzeli kontrolu nad glavnim gradom Avganistana davne 1996., nakon četiri godine mukotrpnog građanskog rata. Vest da je Kabul pao brzo je obišla svet, a Talibani su podigli svoje zastave na svim zvaničnim insitucijama i tako objavili svoj dolazak. Situacija se sada ponavlja, dok se talibanske zastave vijore iz 14 glavnih gradova.

Avganistan Talibani
Talibani Foto:EPA-EFE/FAYYAZ AHMAD

Tada je prvi potez bio javna egzekucija predsednika Mohameda Nadžibulaha. Ženama je ubrzo zabranjeno da rade, a devojčice nisu smele da pohađaju školu. Ukoliko je postojala preka potreba da žene napuste svoje domove, morale bi da prekriju lice maramom i na ulice kroče samo uz pratnju muškog rođaka.

Talibani Avganistan
Talibani u Heratu Foto:EPA-EFE/STRINGER

Kazne za nepoštovanje pravila bile su brutalne – kamenovanje do smrti ili amputacija određenih delova tela.

Među stanovnicima Avganistana sada postoji velika bojazan da će se istorija ponoviti, a oni ponovo biti prepušteni na milost i nemilost Talibana.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar