Foto:EPA-EFE/Profimedia

Da su karteli i ostale kriminalne grupe veliki problem u Meksiku, opšte je poznato, a to je još jednom potvrdilo hapšenje sina ozloglašenog narko bosa Hoakina 'El Čapa' Guzmana. Hapšenje Ovidija Guzmana Lopeza izazvalo je haos u Meksiku, a pripadnici narko kartela sukobili su se sa policijom i vojskom. Palili su automobile i druga vozila, pucali na avion na aerodromu i još jednom pokazali da država ima velike muke sa kriminalnim grupama i da već decenijama unazad ne može da im stane na put.

Osim što se karteli sukobavljavaju sa policijom i vojskom, oni ratuju i među sobom. Glavni cilj meksičke vlade jeste da uništi narko kartele, jer osim što trguju drogom, oni se bave i ubistvima, otmicama i političkom korupcijom. Meksički narko karteli postoje već nekoliko decenija, međutim, postali su moćniji od pada kolumbijskih kartela Kali i Medeljin tokom devedesetih godina dvadesetog veka.

Meksički karteli danas dominiraju nelegalnim tržištem droge u Sjedinjenim Državama. Hapšenja ključnih vođa kartela, pogotovo u kartelima iz Tihuane i Zaliva, su dovela do porasta nasilja jer su karteli započeli borbu za kontrolu nad rutama kojima se droga krijumčari u Sjedinjene Države. Neki od kartela koji seju teror, strah i smrt po Meksiku su vremenom prerasli u male vojske koji imaju najmoćniji oružje. Stanovništvo strahuje za svoje živote, a svetski mediji često ne vide Meksiko kao dovoljno jaku kariku da se suprotstavi ovim grupama.

Kartel Sinaloa

Kartel Sinaloa je međunarodni narko kartel sa sedištem u meksičkoj saveznoj državi Sinaloa, po kojoj je i dobio ime. Njegova glavna delatnost je krijumčarenje narkotika, a osim u Sinaoli, istom delatnošću se bavi i u državama Donja Kalifornia, Durango, Sonora i Čivava. Nastao je 1989. godine raspadom narko-kartela koji je bio vodio Pedro Aviles Perez, a među osnivačima se nalazio njegov nećak Hoakin El Čapo Guzman.

Foto:EPA-EFE/JOSE MENDEZ

Smatra se da je ovaj kartel odgovoran za krijumčarenje ogromnih količina kokaina, heroina, metamfetamina i MDMA na američko tržište, što ga čini jednom od najmoćnijih kriminalnih organizacija na svetu. Od 2006. ostvario je gotovo potpunu kontrolu na granicama Meksika, kao i sa američkom saveznom državom Arizona, čime je osigurao nesmetane distribucijske kanale.

Dok je El Čapo bio na čelu kartela, ova grupa je bila poznata po brutalnosti i nasilju. Guzman je 2001. godine uspeo da pobegne iz saveznog zatvora maksimalne sigurnosti. Poternicu za njim su tada raspisale vlade SAD i Meksika kao i Interpol.

SAD je za informaciju koja bi dovela do hapšenja Guzmana nudila nagradu u iznosu od 5 miliona američkih dolara. Uhapšen je 2014. godine, ali je u julu 2015. uspeo da pobegne iz zatvora i u bekstvu je bio do 8. januara 2016. godine, kada su ga uhvatili meksički marinci u specijalnoj akciji.

U julu 2019. godine, narko bos je osuđen na doživotni zatvor nakon jednog od najznačajnihih suđenja u novijoj istoriji SAD. Tužioci su rekli da je Guzman trgovao kokainom, heroinom i marihuanom, a na platnoj listi je držao mrežu dilera, otmičara i atentatora. Njegovo zatvaranje je dovelo do povećavanja nasilja u regionu, jer su to druge grupe pokušale da iskorste.

Foto: EPA-EFE/JOSE MENDEZ, EPN/Newscom / Newscom / Profimedia, REUTERS/Luis Cortes

Sinaloa kartel je ostao izuzetno moćan uprkos presudi protiv El Čapa. I dalje dominira severozapadnim Meksikom, a navodi se da je prisutan u gradovima od Buenos Ajresa do Njujorka. Kartel delimično kontroliše njegov sin Ovidije Guzman Lopez. I on se našao na meti policije zbog svojih kriminalnih aktivnosti, pa je tako nedavno uhapšen.

To je dovelo do haosa na ulicama, kada su se pripadnici kartela Sinaloa sukobili sa policijom i vojskom, pa se na ulicama odvijao pravi rat.

Halisko Nova Generacija

Ovaj kartel zauzima teritoriju na zapadu, uglavnom region Tjera Kaljente. Osnovan je 2010. godine, i važi za najjačeg i najagresivnijeg konkurenta kartelu Sinaloa. Grupa se brzo proširila Meksikom i sada je jedna od najdominantijih u zemlji.

Smatra se da imovina ovog kartela vredi više od 50 milijardi dolara. Kartel predvodi Ruben Oseguera, poznat i kao El Menčo, bivši policajac koji je sada najtraženiji čovek u Meksiku. Za njegovo hapšenje je raspisana nagrada od 10 miliona dolara, prenosi BBC. El Menčo već godinama unazad izmiče meksičkim vlastima i policiji SAD-a.

Meksiko kartel policija
Meksički karteli Foto:TNS / ddp USA / Profimedia

Kartel Halisko je jedan od glavnih distributera sintetičkih droga na kontitentu, navodi američka vlada. Ključni je igrač na ilegalnom tržištu amfetamina u SAD-u i Evropi, a smatra se da ima veze i sa tržištem droge u Aziji.

Poslednjih godina je postao izuzetno moćan i njegov uspon je podstaknut upotrebom ekstremnog nasilja. Ovaj kartel je stekao reputaciju zbog niza napada na snage bezbednosti i brojne zvaničnike. Oborili su vojni helikopter raketnom granatom, ubili su na desetine zvaničnika, a tela žrtava vešaju na mostove kako bi uplašili rivale.

Priča se da El Menča čuvaju izuzetno dobro naoružani ljudi koji su prošli vojnu obuku. Policija je više puta pokušala da ga uhapsi, ali im se plan uvek izjalovio. Prošle godine su se pojavile priče da je El Menčo mrtav, ali to do sada nije zvanično potvrđeno.

Zalivski kartel

Ovaj kartel kontroliše severoistok zemlje. Oni su jedna od najstarijih meskičkih kriminalnih grupa i njeni koreni se mogu pratiti do 1980-tih. Tada su postali poznati po preprodaji kokaina i marihuane u SAD. Takođe se smatra da je ova grupa švercovala amfetamine i blisko sarađivala sa kartelima i Kolumbiji.

Do devedestih godina prošlog veka, operacija trgovine drogom u Zalivskom kartelu donosila je milijarde dolara svake godine. Održavao je ovu mrežu baveći se političkom korupcijom i podmićivanjem kao sredstvom za zadržavanje zvaničnika na njihovoj strani.

Kartel je u početku vodio Huan Garsija Abrego, prvi meksički gospodar droge koji je uvršten na FBI-jevu listu 10 najtraženijih kriminalaca. On je uhapšen 1996. godine i osuđen na doživotnu kaznu zatvora u SAD. Njegov naslednik je Osiel Kardenas Guilen, koji je izgradio vojno krilo kartela. Regrutovao je izvestan broj korumpiranih vojnika specijalnih snaga i pogurao još nasilniji pristup.

Kartdenas je uhapšen 2003. godine i trenutno služi kaznu od 25 godina zatvora u SAD. Njegov brat i vrhovni vođa kartela, Ezekjel Kardenas Guilen ubijen je u pucnjavi sa meksičkim trupama 2010. godine. Kartel se podelio na više frakcija. Kao rezultat toga oslaljen je i upleten u krvavi rat sa kartelom Los Zetas.

Kartel Los Zetas

Oni takođe ordiniraju na severoistoku Meksika. Ovu grupu su osnovali korumpirani pripadnici elitne jedinice meksičkih specijalnih snaga. Više od 30 bivših vojnika angažovano je na mestu vođe Zalivskog kartela 1990-tih, ali kao što je gore pomenuto, oni su se odvojili i osnovali sopstvenu grupu 2010. godine.

Tada su se dva kartela žestoko sukobila, posebno na severoistoku Meksika. Zetas je grupa poznata po brutalnosti, često muče i odrubljuju glave svojim žrtvama. Do 2012. godine grupa je dostigla vrhunac moći. Oni su označeni kao najveća narko banda u Meksiku, a smatralo se da posluju u više od polovine meksičkih država.

Osim droge, trgovali su i cigaretama i ljudima. Kasnije je njihov vođa ubijen 2012. godine u pucnjavi sa meksičkom mornaricom. Njegov zamenik Migel Angel Trevinjo Morales je uhapšen. Njegov brat Omar Trevinjo Morales, preuzeo je vođstvo, ali je uhvaćen 2015. godine. Ovo je značilo početak slabljenja kartela. Nedostatak vođstva dovelo je do raspada grupa na više suparničkih kartela.

Kartel Beltran Lejva

Na čelu ovog kartela su ranije bila petorica braće Beltran Lejva: Markos, Karlos, Alfredo, Mario i Hektor. Nastali su kao ogranak kartela Sinaloa i bili su odgovorni za transport i veleprodaju kokaina, heroina i marihuane. Kontrolisali su brojne puteve za trgovinu drogom, a bavili su se i krijumčarenjem ljudi, pranjem novca, iznudama, otmicama, ubistvima…

Foto: Enrique Castro / AFP / Profimedia

Bili su jedan od najmoćnijih narko kartela u Meksiku koji se efektivno infiltrirao u redove raznih meksičkih vladinih agenija i meksičkog Interpola.

Njegov poslednji lider Hektor Beltran Lejva uhapšen je u oktobru 2014. godine. U avgustu 2011. godine kada je uhapšen jedan od bivših poručnika kartela koji je nazvan poslednjom vezom za kartel koja je imala neki značaj, meksičke vlasti su ovaj kartel proglasile raspuštenim.

PROČITAJTE JOŠ:

La Familija Mićoakan

Ovaj kartel je ime dobio državi Mićoakan gde je i nastao. Ranije je bio saveznik Zalivskog kartela, a razdvojio se 2006. godine. Kartel je osnovao Karlos Rosales Mendoza, bliski saradnik Osiela Kardenasa. Drugi vođa, Nazario Moreno Gonsalez, poznat kao El mas loko (Najluđi), propovedao je božansko pravo svoje organizacije da eliminiše neprijatelje.

Nosio je „bibliju“ sopstvenih izreka i insistirao da njegova armija trgovaca ljudima i ubicama izbegava upotrebu droga koje prodaju. Poznato je da kartel proizvodi velike količine metamfetamina u tajnim laboratorijama u Mičoakanu. U julu 2009. i novembru 2010. godine La Familija je ponudila da se povuče, pa čak i da rasformira kartel, pod uslovom da se savezna vlada i državna policija obavežu da će čuvati bezbednost države Mičoakan.

Međutim, vlada Felipea Kalderona je odbila da postigne dogovor sa kartelom i odbila je njihove pozive na dijalog. Prema saveznim i državnim izvorima, La Familija je sve više uključena u politiku Mičoakana i dalje postoji uprkos ubistvu vođe Nazaria Lopeza.

Kartel Santa Rosa de Lima

Ovaj kartel je meksička zločinačka organizacija iz država Gvanahvato. Osnovan je 2014. godine, a prihode uglavnom ostvaruje krađom nafte. U junu 2020. godine, prijavljeno je da su racije vladinih snaga i ratovi sa kartelom Halisko rezultirali time da je Santa Rosa de Lima izgubila veći deo svojih teritorija i „vojnika“. Međutim, članovi kartela i dalje su malo prisutni u određenim opštinama Gvanahvato.

Pored ovih kartela u Meksiku su postoje i karteli Ujedinjeni ratnici, Kartel sa severoistoka i Fuersa Anti-Union.

BONUS VIDEO: Život i smrt Pabla Eskobara

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar