Žozep Borelj
Žozep Borelj Foto: EPA-EFE/Francisco Seco / POOL

Šef diplomatije EU, Žosep Borelj, ocenio je da je situacija u BiH ”kritična” i da će ministri spoljnih polsova zemalja EU na danšsnjem sastanku u Briselu morati da donesu odluku o zaustavljanju političke krize u toj zemlji.

”Nacionalistička i separatistička retorika je u porastu u BiH. Ona ugrozažava stabilnost, čak i integritet zemlje. Ministri moraju da donesu odluku o tome kako da zaustave takvu dinamiku u BiH i izbegnu da se zemlja raspadne na delove”, poručio je Borelj pred sastanak Saveta EU.

POGLEDAJTE JOŠ:

U zvaničnoj najavi Saveta EU stoji da će ministri razmotriti najnovija dešavanja u Bosni i Hercegovini, uključujući ”secesionističke poteze Republike Srpske”, bojkot državnih institucija kao i tekuću ustavnu i izbornnu reformu u zemlji.

”Eskalacija prilika u zemlji mora da stane, a dijalog unutra državnih institucija mora da se nastavi. EU radi sa SAD na podršci ustavnoij i izbornoj reformi u zemlji”, izjavio je visoki EU diplomata.

U dokumetu pripremljenom u Evropskoj spoljnopolitičkoj službi za ministrasku raspravu o BiH navodi se da bi Savet EU 21. ferbura trebalo da razmotri i moguće uvodnje sankcija kao ”posednje mere” za rešavanje političke krize u BiH.

BONUS VIDEO Adnan Ćerimagić: Šta je sledeći potez Milorada Dodika?

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar