Poplave Kina Foto: XIAO HAI / Newscom / Profimedia

Kineska vlada odobrila je sprovođenje planova za hitne slučajeve zbog pretnje od poplava u provinciji Guangdong koje ugrožavaju 127 miliona stanovnika.

Lokalni meteorološki zvaničnici saopštili su da je voda u delovima reka i pritoka u Siđijangu i Pejiđangu dostgla nivo koji se dešava samo jednom u 50 godina, javila je danas kineska državna televizija CCTV.

Očekuju se velike poplave u basenu Peđijanga, saopštilo je kinesko Ministarstvo vodnih resursa, koje je o situaciji obavestilo savet za hitne slučajeve.

Zvaničnici Guangdonga pozvali su lokalne vlasti da počnu hitno planiranje kako bi se izbegle velike posledice prirodne katastrofe i na vreme rasporedila sredstva za stanovništvo koje će biti pogođeno poplavama, što uključuje hranu, odeću, vodu i privremena skloništa.

Pročitajte još...

U ovoj pokrajini oluje sa padavinama i jakim vetrom traju nekoliko dana i u subotu kiša je neprekidno padala 12 sati, a najviše u centralnim i severnim delovima, prenosi Rojters.

Skoro 20.000 ljudi je evakuisano u Ćingjuanu, prema državnim medijima, a nekoliko energetskih objekata u Džaokingu je oštećeno, što je dovelo do prekida snabdevanja struje u nekim mestima.

U pokrajinskom glavnom gradu Guangdžou, gde živi 18 miliona stanovnika, voda je dostigla granicu poplava, saopštile su danas gradske vlasti.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar