Kina poplava Foto:STR / AFP / Profimedia

Više hiljada ljudi evakuisano je u Pekingu zbog oluje "Dokosuri", jedne od najjačih koja je u proteklih nekoliko godina pogodila Kinu, gde na severu zemlje kiša ne prestaje da pada.

Prema navodima Kineskog meteorološkog zavoda, područje, koje obuhvata i Peking, ima srednji do visoki rizik od nepogoda zbog kiše u naredna tri dana.

Za danas se u prestonici predviđa vrhunac oluje sa grmljavinom.

Kina poplava Foto:HU GUOLIN / Newscom / Profimedia

Kako se oluja bude kretala prema unutrašnjosti zemlje, predviđena je kumulativna količina padavina od 100 milimetara ili više na 220.000 kvadratnih kilometara, što bi potencijalno moglo da utiče na 130 miliona ljudi.

Intenzitet „Doksuri“ nastavlja da slabi, ali je daleko od kraja njenog uticaja, saopštio je Kineski meteorološki zavod i upozorio građane da budu oprezni i izbegavaju područja visokog rizika – region Peking-Tianđin-Hebei gde bi padavine mogle da dostignu do 600 milimetara.

Tokom vikenda nivo malih i srednjih reka u južnom delu Pekinga, centralnoj i zapadnoj oblasti Hebeja, istočnom delu Šansija i severnom delu Henana, mogao bi da poraste iznad nivoa upozorenja, a poplave i geološke opasnosti bi mogle bi se dogode oko planinskih oblasti.

Pročitajte još:

Pekinške vlasti suspendovale su sportske događaje, dok je veći broj turističkih mesta i parkova zatvoren.

Odeljenje za kontrolu poplava je saopštilo da je mobilisalo 203.230 spasilaca i da je evakuisana 3.031 osoba, javili su lokalni mediji.

„Doksuri“ je najsnažniji tajfun koji je pogodio Kinu ove godine i drugi po snazi koji je pogodio jugoistočnu provinciju Fudžijan od tajfuna Meranti 2016. godine.

BONUS VIDEO Poplava na mostu u Kini

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar