Davor Dragicevic
Davor Dragičević Foto:F.Z/N1

Davor Dragičević, otac mladića Davida Dragičevića koji je 2018. smrtno stradao u Banjaluci pod nerazjašnjenim okolnostima, vratio se u sredu u BiH iz koje je otišao pre dve godine, najavivši kako će nastaviti borbu za istinu o smrti svog sina, koju vidi kao ubistvo koje pokušavaju da prikriju.

„Nikada neću odustati“, kazao je Dragičević novinarima na sarajevskom aerodromu, gde je stigao nakon što mu austrijske vlasti nisu odobrile zahtev za politički azil.

Dragičević je bio prisiljen da pobegne u Austriju 2019. da bi izbegao zatvor koji mu je pretio zbog niza krivičnih prijava koje je protiv njega podnela Republika Srpska.

Progonili su ga zbog organizovanja masovnih protesta u Banjaluci, kojima je nastojao da prisili vlasti u tom entitetu na sprovođenje istrage koja bi dokazala sumnje da je njegov sin ubijen.

Dragičevića je u sredu uz brojne prijatelje dočekao i Muriz Memić, otac mladića Dženana koji je takođe pod nerazjašnjenim okolnostima smrtno stradao u Sarajevu 2016.

Oba oca su uverena kako je na delu zavera, čiji je cilj da se prikriju ubistva Davida i Dženana, odnosno da su u te slučajeve umešani i policija i pravosuđe.

Pravda za Davida Dragicevica
Pravda za Davida Dragičevića Foto:EPA-EFE/VLADIMIR STOJKOVIC

Dve porodice su zbog toga proteklih godina, uz proteste u Banjaluci, organizovali i protestna okupljanja u Sarajevu, na kojima su im podršku dale na hiljade ljudi.

Davor Dragičević je kazao da će nastaviti da se bori zajedno sa Murizom Memićem, pozvavši građane BiH da im se u tome pridruže i poručivši da se ova dva slučaja „moraju dovesti do kraja“.

Advokat Ifet Feraget, koji zastupa obe porodice, u sredu je utvrdio kako smrti dvojice mladića definitivno imaju veze s politikom.

„Političari su u dobroj meri involvirani u zataškavanje oba ubistva. Bez obzira ko bio državni tužilac, ovo će za njega biti ispit“, kazao je Feraget novinarima.

Slučaj ubistva Davida Dragičevića i dalje je u fazi istrage u Okružnom tužilaštvu u Banjaluci pod sumnjom na ubistvo, ali do danas niko nije osumnjičen.

Slučaj Dženana Memića preuzelo je pak Tužilaštvo BiH, a do sada je pet osoba optuženo za prikrivanje dokaza i pomoć počiniocu nakon krivičnog dela, ali još nema naznaka ko je mogao biti ubica. Pravosnažnom presudom Vrhovnog suda Federacije BiH dvojica muškaraca su oslobođena optužbi da su prouzrokovali saobraćajnu nesreću za koju je tužilaštvo Sarajevske županije tvrdilo da je uzrok Dženanove smrti.

BONUS VIDEO: Davor Dragičević: Ako pravda zakaže, preuzimam stvar u svoje ruke

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar