Foto: Privatna arhiva

Suđenje kriminalističkim tehničarima Mikici Marjancu i Zoranu Bošnjaku, optuženima za uništavanje dokaza u predmetu ubistva mladića Davida Dragičevića, nastavljeno je danas u banjalučkom Osnovnom sudu.

Oni su optuženi da su bacili mladićev donji veš, nakon što je pronađeno njegovo telo na ušću Crkvene u Vrbas u Banjaluci, što je mogao da bude jedan od bitnih dokaza o tome kako je nastupila njegova smrt.

Kriminalistički inspektor Siniša Kojdić, koji je bio nadređeni Marjancu i Bošnjaku, izjavio je u svojstvu svedoka da ne zna kako je iz dokaza nestao Davidov donji veš.

On je ostao pri izjavi iz istrage u kojoj je naveo da mu je Zoran Bošnjak u razgovoru rekao da su on i Mikica Marijanac Davidov donji veš bacili u smeće.

Tvrdi da je za nestanak veša saznao nekoliko meseci kasnije od načelnika Kriminalističko-tehničkog centra MUP-a RS Radenka Novkovića.

Prema njegovim rečima, odmah je pozvao Bošnjaka i Marijanca da pita gde je donji veš, ali da od njih, kako je naveo, nije dobio odgovor.

Foto: EPA-EFE/VLADIMIR STOJKOVIC

Tužilac Dalibor Vrećo predočio mu je iskaz iz istrage koji je sačinjen 31. avgusta 2018. godine u kome Kojdić navodi da mu je Bošnjak odgovorio da su on i Marjanac bacili Davidov donji veš i to pošto im je to Kojdić rekao da urade.

Inspektor Kojdić tvrdi da se sada toga ne seća.

Na pitanje Damira Alagića, Bošnjakovog advokata, Kojdić je potvrdio da je u svojoj službenoj zabelešci, posle obdukcije Davidovog tela, napisao da se među dokazima nalaze i sive bokserice.

Pojasnio je i da se pri pisanju zabeleške koristio Bošnjakovim popisom dokaza, koji je napisan rukopisom, te fotografijama koje je tokom obdukcije sačinio mobilnim telefonom.

Za nestanak Davidovog donjeg veša saznalo se 24. maja 2018. godine kada je veštak MUP RS Veselka Bjelaković otvarala vreće s dokazima.

„Utvrdila sam da nedostaju muške gaće. Jedan omot nam nije dostavljen. Te kese, tog paketa nije bilo i o tome sam sačinila službenu zabelešku“, kazala je ona.

Dodala je da joj nije poznato da su dokazi u policijskom depou otvarani 4. i 18. maja, odnosno pre nego što su joj dostavljeni, jer je sve što je dobila bilo zapakovano.

Vladimir Trivić, radnik Zavoda za sudsku medicinu RS, u sudu je posvedočio da je odeća, kao i svi predmeti koji su pronađeni u džepovima, fotografisani u Zavodu za sudsku medicinu RS i predati kriminalističkim tehničarima, koji su ih upakovali i odneli na sušenje u PU Banjaluka.

Medju njima su bile i sive bokserice.

David Dragičević nestao je 18. marta 2018. godine, a njegovo telo pronađeno je šest dana kasnije na ušču Crkvene u Vrbas kod tvrđave Kastel u Banjaluci.

Istraga o njegovom ubistvu otvorena je u julu 2018. godine u Okružnom tužilaštvu Banjaluka, a taj predmet nedavno je preuzelo Tužilaštvo BiH.

Davidovi roditelji od samog početka tvrde da su u ubistvo njihovog sina, kao i zataškavanje zločina umešani pojedini pripadnici MUP RS.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare