Foto: Ritzau Scanpix/Emil Helms via REUTERS

Uprkos ubrzanom širenju omikron soja, jedna evropska zemlja je odlučila da ukine sve restrikcije zbog kovida, uključujući nošenje zaštitnih maski.

U Danskoj su noćni klubovi ponovo otvoreni, prodaja alkohola je moguća i u noćnim satima, a aplikacija za praćenje kontakata više nije potrebna za ulazak u zatvorene objekte.

Iako je broj novozaraženih i dalje relativno visok, vlasti kažu da se virus više ne kvalifikuje kao „kritična pretnja“ zbog visoke stope vakcinacije u zemlji.

„Imamo izuzetno visok broj odraslih koji su vakcinisani sa tri doze. Obzirom da na to da omikron ne dovodi do teške bolesti za vakcinisane, verujemo da je razumno ukinuti ograničenja“, rekao je epidemiolog Lone Simonsen sa Univerziteta u Roskildeu.

Foto: EPA-EFE/Olafur Steinar Gestsson

„Dobro jutro potpuno otvorenoj Danskoj“

Maske od danas više nisu potrebne u prodavnicama, restoranima i javnom prevozu. Ograničenja broja ljudi dozvoljenih na okupljanjima u zatvorenom prostoru i mere socijalnog distanciranja takođe više nisu na snazi.

Nacionalna aplikacija za praćenje kontakata neće biti korišćena, iako pojedinačni organizatori događaja i dalje mogu da odluče da primenjuju ovo pravilo.

POGLEDAJTE JOŠ:

Na snazi će ostati retka ograničenja, poput nošenja maski u bolnicama i staračkim domovima.

Premijerka Mete Frederiksen pozdravila je taj potez, napisavši na Fejsbuku „dobro jutro potpuno otvorenoj Danskoj“.

Ublažavanje ograničenja u Danskoj usledilo je nakon sličnih odluka u Engleskoj i drugim zemljama Ujedinjenog Kraljevstva u januaru. Druge zemlje članice EU – kao što su Irska, Francuska i Holandija, takođe su počele da ukidaju neka ograničenja.

BONUS VIDEO Omikron – novi soj pred vratima

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram