Novinar Rojtersa u Kijevu Aleksandar Vasović Foto:N1

Proruski pobunjenici na istoku Ukrajine optužili su vladu u Kijevu za otvaranje minobacačke i artiljerijske vatre na jedno selo u oblasti Donjeck. Kijev i separatisti su i juče razmenjivali optužbe o artiljerijskim napadima, podseća Rojters. Novina Rojtersa u Kijevu Aleksandar Vasović kaže za N1 da Kaže da je „50-50 odsto“ šansi da stvar ode u pravcu rata ili diplomatskog rešenja.

Na pitanje koliko se realnim čini da Rusija napadne 20. februara, kako se nagađa, Vasović kaže da je teško reći da li će Moskva to uraditi.

Pročitajte još:

„Takav oružani konflikt bi bio pogibeljan po obe strane. Ukrajinu bi to verovatno koštalo više u životima, ali Rusija bi strateški izgubila jako mnogo“, kaže Vasović za N1.

Vasović je potvrdio da su granate pale pored dečijeg vrtića i pored jedne škole na istoku Ukrajina, dodajući da je danas zabeleženo 47 ili 49 prekršaja prekida vatre.

„U ovakvoj situaciji, kad se sve vreme govori o tome da bi moglo doći do ruske vojne intervencije, na svaki ovakav prekršaj primirja se gleda mnogo ozbiljnije“, kazao je on.

Upitan da li bi ovakvi prekršaji mogli da posluže kao povod za rat, navodi da u to „niko nije siguran“.

Komenatrišući stav Rusije da je za deeskalaciju potrebno da se ispuni sporazum Minsk 2, da se vrati naoružanje koje je Zapad predao Ukrajini, da iz zemlje odu zapadni instruktori i da NATO i Kijev ne sprovode vojne vežbe, ocenjuje da to nije moguće u toj meri.

„Moguće je da dođe do nekog kompromisa, da recimo neko vreme ne bude vežbi sa NATO, ali ja u to ne verujem“, kaže Vasović.

Prema njegovim rečima, svaka granata koja sada padne u Ukrajini sužava prostor za diplomatski dogovor.

Ruska Duma je predložila predsedniku Vladimiru Putinu da prizna otcepljene oblasti Donjeck i Luganjsk, a Vasović kaže da je iz Kremlja odgovoreno da to nije u skladu sa odredbama sporazuma iz Minska, dok je Zapad odgovorio da bi to bio povod za sankcije.

„Mislim da je tu Putin u problemu – ako prizna nije uradio dobro, a ako ne prizna, napustio je ’svoje’“, kaže Vasović.

BONUS VIDEO: Ukrajina: Rat ili mir – gosti Nataša Ivanovski i Aleksandar Vasović

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare