Foto: MANDEL NGAN / AFP / Profimedia, PATRICK KOVARIK / AFP / Profimedia

Veliko istraživanje koje je sproveo Forin polisi pokazalo je da postoje dva načina da pojedinac postane ambasador Sjedinjenih Američkih Država u inostranstvu. Jedan je dugogodišnja karijera u politici ili diplomatiji, kao i obilje iskustva u tim poljima. Drugi, koji je privukao više pažnje javnosti jeste doniranje velike količine novca predsedničkim kampanjama. Zauzvrat, donatori dobijaju pozicijeu zemljama po dogovoru, pokazuje istraživanje Forin polisija.

Predsedničke kandidature generalno, a naročito u Americi su skupe. Stoga, predsednički kandidati kako demokrata, tako i republikanaca, moraju da prikupe astronomske sume novca. Obrazac koji se pojavio pod savremenim republikanskim i demokratskim administracijama podrazumeva da kandidati imaju donatore, koji kasnije dobijaju neku vrstu nagrade za pozamašne sume novca kojima pomažu kampanje.

Američki predsednik Džozef Bajden nastavio je trend korišćenja bogatih donatora koji postaju ambasadori, iako u manjoj meri nego što je to činio bivši američki predsednik Donald Tramp, piše Forin polisi. 

Džo Bajden Foto: Chris Kleponis – Pool via CNP / MEGA / The Mega Agency / Profimedia

Oko 44 odsto Trampovih ambasadora bili su politički imenovani, od kojih su mnogi bili donatori njegove kampanje, u poređenju sa oko 31 odsto u vreme bivšeg američkog predsednika Baraka Obame i 32 odsto bivšeg američkog predsednika Džordža V. Buša.

Ova praksa je često izvor sukoba i gneva unutar američkog Stejt departmenta, gde karijerne diplomate koje su decenijama radile napredovale, svoja ambasadorska mesta ustupaju manje iskusnim kolegama.

Davanje ambasadorskih pozicija donatorima kampanja je praksa koju nijedna druga zapadna vlada nema. Tragom te informacije, Forin polisi je pregledao prijave za donacije, kako bi pronašao pet zemalja u kojima su ambasadori glavni donatori Bajdenove kampanje.

U nekim slučajevima, zbog složene prirode donacija za kampanju u političkom sistemu SAD, teško je proceniti koliko je pojedinac dao. Donatori daju direktno za kampanju kandidata kao pojedinci, a postoji i nekoliko drugih načina na koji novac može stići do predsedničkih kandidata.

Džo Bajden Foto: EPA-EFE/WILL OLIVER

Portparol Bele kuće rekao je za Forin polisi da Bajden „veoma ozbiljno shvata izbor ambasadora koji sprovode spoljnopolitičku agendu širom sveta“ i okarakterisao je sve izabrane ambasadore kao „visoko iskusne pojedince sa kojima je predsednik radio i kojima je verovao godinama.“

Ipak, skoro dve desetine ljudi koje je Bajden odabrao da budu ambasadori slučajno su prikupili ili donirali mnogo novca za demokratsku kampanju.

Ambasador u Švajcarskoj – 419.200 dolara

Skot Miler, ambasador SAD u Švajcarskoj dao je 365.000 dolara fondovima koji su pomagali u izboru Bajdena 2020. godine, a sam Miler je dao ukupno 54.200 dolara direktno demokratama i Bajdenovoj kampanji između 2017. i 2020. godine, prema izveštajima o donacijama. Međutim, Miler i njegova porodica su ukupno donirali oko 3,6 miliona dolara demokratskim kandidatima i akcijama za Demokratsku stranku od 2010. Oni i njegov suprug su 2016. dali oko 1,1 milion dolara za pomoć pri izboru tadašnje demokratske predsedničke kandidatkinje Hilari Klinton. Miler je potvrđen za ambasadora u Švajcarskoj u decembru 2021. godine.

Ambasador u Ujedinjenom Kraljevstvu – 656.980 dolara

Bajden je angažovao dugogodišnju demokratsku donatorku i bivšu američku ambasadorku u Francuskoj Džejn Hartli za ambasadora SAD u Ujedinjenom Kraljevstvu. Prema podacima o donacijama u kampanji , Hartli je donirala 645.780 dolara demokratama tokom izbornih ciklusa od 2017. do 2020. i 11.200 dolara posebno Bajdenu tokom istog vremenskog perioda. Između 2007. i 2012. ona je navodno prikupila oko 2,2 miliona dolara za Obamine kampanje, kada je Bajden bio potpredsednik. Hartli je jedna od retkih političkih imenovanih ambasadora u Bajdenskoj administraciji koja ima prethodno iskustvo na visokom diplomatskom mestu, što je portparol Bele kuće citirao u odbrani Bajdenove odluke da je nominuje za tu funkciju u Londonu. Hartli – koja je tokom svoje karijere radila za Demokratsku stranku, korporativne kompanije za emitovanje i konsultantske firme – bila je Obamin ambasador u Francuskoj i Monaku od 2014. do 2017.

Ambasador u Kanadi – 514.378 dolara

Dejvid Koen, bivši izvršni direktor i lobista Comcast-a, u izbornim ciklusima od 2017. do 2020. donirao je 514.378 dolara demokratama i Bajdenu.

Međutim, Koen se našao na spisku nekoliko pojedinaca koji su pomogli da se prikupi najmanje 100.000 dolara za predsedničku kampanju 2020. godine.

Ambasador u Keniji – 917.599 dolara

Meg Vitman, bivša izvršna direktorka koja je nekada bila proglašena za jednu od 100 najmoćnijih žena na svetu prema mišljenju časopisa Forbs – trenutno radi kao ambasador u Keniji, koja se smatra jednom od ekonomski najmoćnijih i diplomatski najvažnijih zemalja Afrike. Vitmen je nekada bila republikanski donator i kandidovala se kao republikanski kandidat za guvernera u Kaliforniji 2010. godine, ali je kasnije podržavala demokrate. Ona je 2020. godine donirala 500.000 dolara Fondu za pobedu Bajdena, zajedničkom komitetu za prikupljanje sredstava, i odvojeno donirala 417.599 dolara demokratama i Bajdenu direktno tokom izbornog ciklusa 2017-2020.

POGLEDAJTE JOŠ:

Ambasador u Argentini – 148.630 dolara

Bajden je izabrao Marka Stenlija, istaknutog advokata iz Dalasa, za ambasadora u Buenos Ajresu. Stenli i njegova supruga Vendi donirali su najmanje 1,5 miliona dolara za demokratske ciljeve u protekle dve decenije. Stenli je takođe vodio deo Bajdenove kampanje 2020. pod nazivom Advokati za Bajdena koji je pomogao u organizovanju advokata da doniraju pravne usluge predsednikovoj kampanji.

Tokom ciklusa od 2017. do 2020., Stenli je direktno donirao 148.630 dolara Demokratskoj stranci.

BONUS VIDEO Prodaje li se Generalštab Amerikancima?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar