Foto:Shutterstock

Opštinsko državno tužilaštvo u Čakovcu u Hrvatskoj pokrenulo je istragu protiv doktorke (49) Iz Međimurja zbog sumnje da je nesavesno lečila trudnicu kojoj je, zbog toga, preminula beba.

Trudnica je takođe teško povređena tokom neprofesionalnog porođaja. Sve se to desilo 20. maja 2022. godine kada je trudnica primljena u bolnicu. Prethodno je već jednom rodila carskim rezom, a u trenutku prijema u bolnicu amnionska tečnost joj je već curila 16 sati, piše N1.

CTG zapis, koji prati otkucaje srca bebe u stomaku i opšte stanje ploda, ukazivao je da je neophodno izvršiti carski rez i ovog puta.

Međutim, lekarka je insistirala na tome da se porođaj obavi bez ovog zahvata.

Optužuje se i da je prepustila nadzor rizičnog porođaja dežurnim babicama, da bi na kraju ipak izvršila carski rez. Zbog toga je, prema tvrdnji Općinskog državnog tužilaštva u Čakovcu, dete, uprkos preduzetim merama intenzivnog lečenja, preminulo 7. avgusta 2022. godine.

S obzirom na sumnju da je krivično delo nesavjesnog lečenja počinila iz nemara, ukoliko bude optužena i proglašena krivom, preti joj kazna do osam godina zatvora.

***

BONUS VIDEO:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare