Vakcinacija
Vakcinacija Foto:EPA-EFE/CHEMA MOYA

Epidemiološka slika Islanda najbolji je dokaz koliko su vakcine efikasne. Ova mala ostrvska zemlja istovremeno beleži i rekordan broj zaraženih i izuzetno mali broj hospitalizovanih, a najbolja vest je da smrtnih slučajeva nema od 25 maja. To je posledica, na prvom mestu, uspešne vakcinacije.

Pročitajte još:

Island je tokom prethodnih 30 dana prijavio 2.847 novih slučajeva infekcije korona virusom, što je najveći broj zaraženih tokom jednog meseca u ovoj zemlji od početka pandemije. Kako stručnjaci smatraju, krivac je zarazni delta soj. Ipak, dve stvari raduju – simptomi velikog broja novozaraženih su blagi, a broj smrtnih slučajeva je nula.

Naučnici smatraju da je ključ u imunizaciji. Island je na četvrtom mestu zemalja po stopi vakcinacije – obe doze primilo je 70.6 odsto građana. Ispred Islanda su samo Singapur (73,1 odsto), Ujedinjeni Arapski Emirati (73,7 odsto) i Malta (80,5 odsto). Sjedninjene Američke Države sa obe doze vakcinisale su tek 50,7 odsto populacije. Globalno gledano, prosek je još gori – samo 23,6 odsto.

Brendon Gutrie, epidemiolog i profesor na Univerzitu u Vašingtonu, izjavio je za „Vašington Post“ da činjenica da ima mali broj smrtnih ili veoma teških slučajeva tokom velikog porasta infekcija na Islandu, treba da se uvaži barem kao delimična pobeda. Karlos del Rio, profesor medicine u Školi medicine Emori, tvitovao je u nedelju: „Island je dokaz da vakcine rade“.

Većina Islanđana primili su Fajzerovu vakcinu, iako je ova zemlja uvezla i Moderna, AstraZeneka i Džonson&Džonson vakcine. Više od 98,2 odsto lica starijih od 90 godina su vakcinisani sa obe doze, u poređenju sa ‘samo’ 70,8 odsto lica u starosnoj grupi od 16 do 29 godina.

Uprkos uspešnoj stopi vakcinacije, islandski zdravstveni zvaničnici najvili su da će zadržati preventivna ograničenja bar do kraja avgusta. Ta ograničenja se odnose na broj osoba koje se mogu okupiti na jednom mestu (do 200 ljudi), takođe obavezno je socijalno distanciranje od najmanje jednog metra, maske za lice se moraju nositi i u zatvorenim prostorima, a na snazi ostaje i policijski čas koji počinje u 23h.

U četvrtak ova zemlja počela je da daje dodatne doza onima koji su primili jednu dozu vakcine Džonson&Džonson, kao i onima koji imaju slab imunisistem.

Prema zvaničnim podacima, od početka pandemije ova ostrvska država koja broji samo 350.000 stanovnika zabeležila je 9.522 slučaja infekcije i 30 preminulih.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram