Milorad Dodik i Gabrijel Eskobar Foto: Vesna Lalić/Nova.rs, Ambasada USA

Zamenik pomoćnika državnog sekretara SAD Gabrijel Eskobar, koji danas stiže u BiH, sutra će se ipak sastati i sa Miloradom Dodikom.

PROČITAJTE JOŠ:

Poslednjih dana bilo je mnogo špekulacija o tome da li će se američki diplomata sastati sa Dodikom. No, prema jutrošnjoj najavi sutrašnjih aktivnosti Predsedništva BiH, vidi se da su planirani odvojeni susreti Eskobara sa sva tri člana ovog organa.

Eskobar bi se najpre trebao sastati sa Presedavajućim Željkom Komšićem, potom sa članom Predsedništva Šefikom Džaferovićem, a na kraju i sa Dodikom, prenosi Klix.ba.

Inače, prethodni razgovor Dodika i Eskobara pre nešto više od mesec dana bio je veoma neugodan. Dodik je sam ispričao da je Eskobaru rekao da mu se „je*e za američke sankcije“.

Gabrijel Eskobar Foto:Ambasada SAD u Srbiji

„Je*e mi se za sankcije. To sam upoznao već. Ako hoćeš sa mnom razgovarati, nemoj mi pretiti“, rekao je Dodik tada Eskobaru, na osnovu zapisnika kojeg je kasnije pročitao na konferenciji za medije.

Eskobar mu je odgovorio da to nije pretnja već “činjenica”.

Podsetimo, ovaj američki izaslanik stiže u BiH u trenutku kada se lome koplja za izmene Izbornog zakona, ali i u trenutku kada Milorad Dodik i njegov SNSD blokiraju rad državnih institucija te rade na podrivanju i Ustava pokretanjem jednostranih procedura za povlačenje nadležnosti o učešću u državnim institucijama.

Kako je ranije najavljeno iz Ambasade SAD-a u Sarajevu, Eskobar će boraviti u Sarajevu i Banjaluci kako bi ponovio podršku Sjedinjenih Država suverenitetu i teritorijalnom integritetu BiH.

Takođe će diskutovati o ključnim pitanjima koja se tiču korupcije, te će pozvati domaće lidere da se vrate dijalogu i kompromisu. Eskobar bi se sutra trebao sastati i sa članovima oba doma Parlamentarne skupštine BiH.

Uoči dolaska u posetu Bosni i Hercegovini, izjavio je kako želi da građanima poručiti da neće biti novog rata te da Milorad Dodik želi zaštititi svoju moć i svoj novac.

Naveo je da će u Sarajevu najpre razgovarati sa ambasadorom SAD-a, pre nego što najavi eventualne sankcije, ne pricizirajući o kojim sankcijama bi moglo biti reč.

BONUS VIDEO: Šta Dodik očekuje od Beograda

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar