Foto:Goran Srdanov/Nova.rs

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da je prvih 30 godina poseban jubilej u istoriji Republike Srpske i naglasio da je svaka od njih bila posebna i istorijska.

PROČITAJTE JOŠ:

U završnom obraćanju sinoć na svečanoj akademiji povodom Dana Republike RS, Dodik je istakao da se svih 30 godina moralo boriti za Srpsku kao i 1992. godine, jer protivnici njenog postojanja nisu spavali nijednu od tih 30 godina, i da zbog toga ima utisak „da se svakog dana borimo za Republiku Srpsku“.

„Ništa je nije održalo osim naše ljubavi, naše želje i istrajnosti da živimo svoji na svome. RS nije samo toponim, ona je simbol našeg postojanja i života s ove strane Drine. Simbol našeg opstanka i našeg nepristajanja na nestanak ili odlazak. Ona je čuvar sećanja na naše stradanje u 20. vijeku. RS je izraz naše želje da živimo na svojoj zemlji, uređujemo je u skladu sa svojim željama i dostignućima savremenog svijeta, dijelimo je sa svim ljudima dobre volje, ma koje vjere ili nacije oni bili“, naglasio je Dodik.

On je poručio da Republika Srpska nije genocidna tvorevina nego narodna država, a srpski narod nije genocidan već državotvoran narod.

Dodik je rekao i da je Republiku Srpsku stvorio srpski narod, ali i da, kao što nikada ništa u istoriji nije stvarao samo za sebe, tako ni RS nije stvorena samo za Srbe.

Srpski član Predsjedništva BiH je naglasio da Republika Srpska nije nastala iz inata, ni prkosa, nije nastala da bi bila ičiji trn u oku.

„Nastala je najviše iz straha da nam se drugi put u istom vijeku ne ponovi genocid, kakav smo preživeli u Drugom svjetskom ratu, kada smo potpuno nezaštććeni, bez države iza sebe, odvođeni u logore smrti nedaleko odavde, u jame, u Drinu, i ubijani na najmonstruoznije načine“, konstatovao je Dodik.

„Zato svako ko krene da je osporava na bilo koji način neka se seti šta se na teritoriji današnje RS dešavalo u četiri godine Drugog svetskog rata. Koliko Srba je ubijeno za te četiri godine, samo zato što su bili Srbi?! Neka se sete kako su nas 1992. godine preglasali i ne pitajući nas o bilo čemu odlučili i u naše ime. Kako su žrtvovali mir za BiH koja ne postoji i koja nije postojala“, istakao je Dodik.

Dodik kaže da je RS jedina republika na svetu koja mora da se opet i iznova bori za nešto što je pre 26 godina napisano i potpisano, i dodaje da ne zna ni za jedan deo sveta u kojem se napadaju oni koji poštuju Ustav i traže od drugih da se Ustav poštuje.

Takođe, istakao je da za RS nije prihvatljiv ostanak u BiH u kojoj se trude da uskrate nadležnosti koja ona prema Ustavu ima.

Prema njegovim rečima, u BiH je nemoguće uspostaviti suživot, jer je to sahranila ideja o unitarnoj BiH i da može opstati samo ona BiH koja je zasnovana na svom Ustavu, ravnopravnosti, koja uvažava istorijske i etničke realnosti, koja je sastavljena od dva entiteta i tri konstitutivna naroda, može opstati.

Dodik je dodao da je BiH oblik koji je sahranio suživot, koji je moguć samo ako je svako na svome, ako se to poštuje i neguje, i ako svi u suživotu vide neku vrednost.

„Dajte da iskoristimo ovaj trenutak da detaljno utvrdimo šta BiH treba da radi, a šta da prestane da radi. U Republici Srpskoj smo pokrenuli pregled prenosa naših nadležnosti da bismo dobili sadržajnu i objektivnu analizu stavki u kojima BiH pomaže i odmaže. Moraćemo pažljivo da odmerimo šta je naš istinski entitetski interes. Neće se uvek dobiti ono što želimo, ali to ne znači da ćemo odustati. Po okončanju rasprava koje će uslediti, narod će na referendumu odlučiti o novom Ustavu RS“, rekao je Dodik.

BONUS VIDEO: Šta Dodik očekuje od Beograda

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar