Milorad Dodik
Milorad Dodik Foto:AP Photo/Amel Emric

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas da je Republika Srpska "slobodarska ideja", da njeno rukovodstvo ne želi bilo kakve sukobe i da traži samo ono što joj je Dejtonskim sporazumom dato.

„Sve moje političke odluke usmerene su na Republiku Srpsku“, rekao je Dodik.

Pročitajte još:

Dodao je da Republika Srpska ne prihvata da se „oduzimanjem nadležnosti i imovine Republike Srpske poništava Dejtonski sporazum“.

„Bosna i Hercegovina je ozbiljna nevolja, pogotovo za nas“, ocenio je on, navodeći da BiH nema ideju opstanka i da je održava isključivo medjunarodni faktor.

Dodik je rekao da ne prihvata optužbe o rušenju Dejtonskog sporazuma, jer se, kako je istakao, RS i njeni predstavnici zalažu za poštovanje tog sporazuma i nadležnosti koje joj po Ustavu BiH pripadaju.

Prema njegovim rečima, za poštovanje medjunarodnog prava zalažu se Kina i Rusija, „što Republika Srpska podržava“.

On smatra da Srbi u BiH imaju šanse jedino „okupljeni oko Repubilike Srpske“, dodavši da je RS do sada uradila i više nego što je mogla u datim okolnostima i da je opstala juprkos svim teškoćama.

U Banjaluci je danas počelo obeležavanje 9. januara, Dana republike, a centralna manifestacija biće svečani defile, koji će se održati sutra na Trgu Krajine.

BONUS VIDEO: Reakcija Milorada Dodika posle sankcija SAD

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar