Foto: Tanjug/AP Photo/Armin Durgut

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je u Banjaluci da se taj entitet protivi tome da Bosna i Hercegovina uvede sankcije Rusiji zbog rata u Ukrajini i da je protiv uvođenja viza ruskim državljanima.

Posle sastanka sa ministrom spoljnih poslova BiH Elmedinom Konakovićem, Dodik je rekao da su to neka od pitanja oko kojih ne postoji saglasnost stranaka koje čine vlast na državnom nivou.

Dodik je kazao i da će insistirati na smanjivanju „međunarodnog intervencionizma“ u odlučivanju u institucijama BiH, navodeći da on u prethodnih 27 godina „nije dao rezultate“.

„Ono na čemu ćemo insistirati jeste da se smanji međunarodni intervencionizam u operativnom odlučivanju i da se isključi njegov uticaj u sudovima i tužilaštvima“, dodao je Dodik.

Ponovio je da Republika Srpska ne priznaje Kristijana Šmita kao visokog predstavnika u BiH, uz ocenu da međunarodna zajednica trenutno „deluje destabilizujuće“ u BiH i da „ne treba poltronisati strancima“.

Dodik je kazao i da će osnovni princip nove državne vlasti, u kojoj su i njegov Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) i Konakovićeva stranka Narod i pravda (NiP), biti „redovno konsultovanje“ u pokušaju da se postigne konsenzus oko ključnih pitanja.

Najavio je da će biti formiran tim pravnika koji će razmatrati pitanje državne imovine.

Dodik je rekao i da delegati SNSD-a u gornjem Domu naroda parlamenta BiH, neće podržati ukidanje akciza na gorivo, čime će biti osporena jučerašnja odluka donjeg, Predstavničkog doma parlamenta BiH.

Naveo je da ukidanjem akciza na gorivo ne bi bile smanjene cene goriva, već jedino prihodi u budžetu.

Da bi odluke Predstavničkog doma parlamenta BiH stupile na snagu, moraju da budu potvrđene u Domu naroda, gde SNSD sa četiri delegata ima „kontrolni paket“ u klubu srpskih delegata.

***

BONUS VIDEO: Milorad Dodik napustio salu dok je intonirana himna BiH pa negodovao što je puštena

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar