Milorad Dodik Foto:Tanjug/AP Photo/Radivoje Pavicic

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas da će podržati evropske zakone u parlamentu Bosne i Hercegovine (BiH), samo ako sve vladajuće stranke na državnom nivou BiH prihvate odlazak stranih sudija iz Ustavnog suda BiH.

Dodik je rekao da „nije sporan evropski put“, ali da traži poštovanje dogovora stranaka vladajuće koalicije iz Laktaša, u kojem se, kako je naveo, nalazi nekoliko važnih tema.

„Jedan je zakon o Ustavnom sudu, koji smo dogovorili. Ako to možemo da uredimo i da se sve dogovorimo da nema stranaca u političkom sistemu BiH, mi imamo evropski put. Ako to ne možemo da dogovorimo, nećemo se dogovoriti ni oko Zakona o Sudu BiH, ni oko zakona o pranju novca, ni zakona o sukobu interesa“, kazao je Dodik za Radio-televiziju RS (RTRS).

On je dalje optužio ministra spoljnih poslova BiH Elmedina Konakovića (NiP) da se „zaigrao govoreći o sankcijama i izolaciji RS“, ocenivši da Konaković „pokušava da bude portparol EU, preteći sankcijama“.

Dodao je da je Konaković napao i Rusiju izjavom „da će se pokazati da li je Dodik ruska marioneta, sada kada su vrata EU otvorena za BiH“, dodajući da on zaista „obožava Rusiju i da poštuje i podržava njenog predsednika Vladimira Putina“.

„Nepotrebno je da Konaković drži predavanja. Pitanje što se tiče EU nije upitno, ali je upitno sprovođenje 14 prioriteta, što su tražili iz EU“, naveo je Dodik.

Prema njegovim rečima, Konaković treba da razgovara sa zvaničnicima RS, umesto što, kako je naglasio, prihvata da se u BiH promoviše nemački i holandski ineteres, kao i interesi EU, SAD.

„Ne zanima me šta priča sa nekim ministrima. Treba sa nama da se razgovara, jer mi donosimo odluke. To što je on spreman da prihvati da neko drugi u ime njega odlučuje, to je njegova stvar. Naša stvar je da kažemo da mi legitimno predstavljamo srpski narod“, naveo je Dodik.

Dodao je da je on „jedino prosrpski orijentisan“ i da je „zavetovan srpskom narodu i RS“.

Dodik je dalje naveo da je evropski put, put kojim zemlje treba da se u EU učlane dobrovoljno, a ne nasiljem“.

„Po onome što je Konaković rekao, ima mnogo pretnji iz EU. Šta je sad EU postala, neki novi NATO, koji preti svojom snagom da će da krši i lomi“, zapitao se predsednik RS.

***

BONUS VIDEO: Reeker za N1: Znamo Dodikovu igru, Schmidt ima podršku za Bonnske ovlasti

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar