Milorad Dodik Foto: REUTERS/Bernadett Szabo

Predsednik Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik izjavio je posle današnje sednice Izvršnog komiteta te stranke da je u Republici Srpskoj formirano pet stručnih timova koji se bave spornim odlukama visokog predstavnika u BiH i Ustavnog suda BiH, radi vraćanja dejtonskih nadležnosti.

Kako je prenela Radio televizija Republike Srpske, Dodik je naveo da se jedan tim bavi odbranom, drugi pravom, treći finansijama, četvrti pitanjima novog Ustava Republike Srpske, a peti je posvećen traženju načina na koji treba odgovoriti na bespravno nametnute odluke i zakone visokog predstavnika, kojih ima 140, a kojima su neovlašćeno, bespravno i vanustavno prenošene nadležnosti.

Sve ćemo to dovesti u pitanje, odbacujući svaki akt koji je donesen na štetu Srpske, uz poštovanje Ustava BiH, ali i odbacivanje „pravnog nasilja visokog predstavnika“, kazao je Dodik.

On je naglasio da će Skupština RS povući saglasnost koju je dala za formiranje Oružanih snaga BiH, Visokog sudskog i tužilačkog saveta i indirektnih poreza.

„Odlučićemo da su te odluke ništavne i da nisu na snazi, a Skupština će doneti propise i zaključke koji su vezani za to kako regulisati te pravne vakume“, rekao je Dodik.

BONUS VIDEO: Kome i zašto odgovara neprekidno održavanje krize u BiH?

 

 

Naveo je odluku Ustavnog suda BiH o šumama Republike Srpske i ocenio je kao antiustavnu i antidejtonsku, navodeći da je vlasništvo entiteta „sve ono što izričito nije dato BiH“.

Prema njegovim rečima, na sednici Izvršnog komiteta SNSD zaključeno je da Republika Srpska neće biti energetski ugrožena, uprkos naglom skoku cena na globalnom nivou, i da neće biti poskupljenja električne energije, jer RS „raspolaže viškom od oko 35 odsto proizvodnje električne energije“.

Dodik je rekao da je sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem dogovrena uzajamna pomoć u isporuci električne energije ukoliko bude potrebno. Naglasio je da bi u nedelju u Beogradu trebalo da razgovra sa ministrom spoljnih poslova Rusije Sergejom Lavrovim i da će njegov cilj biti da, zajedno sa Srbijom, obezbedi povoljnije cene gasa iz Rusije.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar