Foto: Tanjug/AP Photo/ Markus Schreiber

Dobitnici ovogodišnje Nobelove nagrade za mir iz Belorusije, Rusije i Ukrajine osudili su na današnjoj ceremoniji dodele nagrade u Oslu, rat u Ukrajini, Rusiju i ruskog predsednika Vladimira Putina.

Predsednica norveškog Nobelovog komiteta Berit Rajs-Andersen rekla je tokom ceremonije dodele nagrada da su misli svih posebno usmerene ka ovogodišnjem dobitniku nagrade Alešu Bjaljatskom koji se nalazi u izolovanoj zatvorskoj ćeliji u Minsku, preneo je Rojters.

Bjaljatski se nalazi u zatvoru u Belorusiji do početka suđenja i preti mu zatvorska kazna do 12 godina.

Njegova supruga Natalija Pinčuk govorila je u njegovo ime na ceremoniji dodele nagrade.

Foto: Tanjug/Javad Parsa/NTB Scanpix via AP

„U mojoj domovini, cela Belorusija je u zatvoru“, citirala je Pinčuk reči njenog supruga Bjaljatski je poručio da nagrada pripada svim njegovim prijateljima borcima za ljudska prava, svim građanskim aktivistima, desetinama hiljada Belorusa koji su prošli kroz, kako je rekao, “batine, mučenja, hapšenja i zatvore“.

“Tačno znam kakva bi Ukrajina odgovarala Rusiji i Putinu – diktatura koja bi od njih zavisila“, citirala je Pinčuk reči njenog supruga, preneo je Rojters.

Bjaljatski je četvrta osoba u 121-godišnjoj istoriji Nobelovih nagrada koja je primila nagradu dok je bila u zatvoru ili pritvoru, podseća AP.

Oleksandra Matvijčuk iz ukrajinskog Centra za građanske slobode, odbacila je pozive na politički kompromis, koji bi, kako je ocenila, Rusiji omogućio da zadrži neke od nelegalno pripojenih ukrajinskih teritorija.

Foto: Tanjug/Javad Parsa/Pool via AP

“Mir se ne može postići ako napadnuta zemlja položi oružje“, rekla je Matvijčuk, a glas joj je podrhtavao od emocija, preneo je AP.

Matvijčuk je istakla da mora da se dokaže da vladavina prava funkcioniše i da pravda postoji, čak i ako kasni.

PROČITAJTE JOŠ:

Matvijčuk je u oktobru proglašena za kodobitnika nagrade za mir 2022, zajedno sa ruskom grupom za ljudska prava “Memorijal“ i predsednikom beloruske grupe za ljudska prava “Viasna“ Alešom Bjaljatskim.

Ruski Vrhovni sud zabranio je u decembru 2021. rad “Memorijala“, jedne od, kako navodi AP, najstarijih i najistaknutijih ruskih organizacija za ljudska prava koja je bila poznata po svojim studijama političke represije u Sovjetskom Savezu.
Ruska vlada je pre toga ovu organizaciju proglasila „stranim agentom“.

Foto: Tanjug/Javad Parsa/Pool via AP

Jan Račinski iz “Memorijala“ posebno je osudio, kako je naveo, pokušaje Kremlja da ugrozi istoriju, državnost i nezavisnost Ukrajine i drugih bivših sovjetskih država.

Ceremoniji dodele nagrada prisustvovali su i norveški i kralj Harald i kraljica Sonja.

Ostale Nobelove nagrade biće zvanično uručene tokom ceremonije u Stokholmu.

BONUS VIDEO: Soba za mučenje u Hersonu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar