Ivan Đikić Foto: N1

"Delta varijanta koronavirusa mnogo je opasnija i širi se brže od alfa varijante. Približno 50 posto odraslih je vakcinisano i zaštićeno. Međutim, širenje virusa može biti veliki problem, koji se može preliti u zdravstveni sistem i smrtnost. Stoga su neizvesna predviđanja za septembar i oktobar. Moramo biti oprezni", upozorio je Ivan Đikić, lekar i naučnik, profesor Medicinskog fakulteta na Univerzitetu "Gete" u Frankfurtu gostujući u Dnevniku N1.

Đikić je naveo i da su različiti izvori lažnih informacija uspeli da naruše poverenje većine građana u nauku i medicinska istraživanja, što je loše. „Svi moramo zajedno da radimo na ovome – od vlade preko zdravstvenih radnika do nastavnika.“

Vakcine su efikasne u sprečavanju mortaliteta i simptoma bolesti, rekao je Đikić. „Nove varijante su uspele da učine vakcinaciju efikasnom i sprečile da infekcije budu snažne. Ali ako se ljudi ponašaju slobodno, virus se širi i među vakcinisanom stanovništvu. To samo ukazuje na opasnost da ni vakcinisani, ni oni koji su preživeli virus nisu bezbedni. “

On se takođe osvrnuo na potrebu za trećom dozom i rekao da prvo treba uraditi određena istraživanja. „Podaci iz Izraela pokazuju da je treća doza bila uspešna. Verujem da će biti ponuđena treća doza. Kada pogledate ritam pandemije, očigledno je da neće tako brzo nestati i da se ne krećemo ka kolektivnom imunitetu“, prokomentarisao je on.

On veruje da će nove vakcine biti stvorene dolaskom novih varijanti covida-19. „Mi stvaramo sezonske vakcine protiv gripa na osnovu teorijskog znanja i one imaju uspešnost između 20 i 60 odsto, a vakcine protiv koronavirusa već su bile uspešne 90 odsto“, kaže Đikić.

BONUS VIDEO: Kako je nastala vakcina

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar