Australija, korona, vakcinacija, koronavirus
Foto: EPA-EFE/JAMES ROSS

Australija je proenila svoju strategiju borbe protiv koronavirusa: vreme je da izađemo iz blokade i da izađemo iz pećine, rekao je premijer Australije Skot Morison, prenosi BBC. Kako se vakcinacija u Australiji ubrzava, građani će uskoro po prvi put "živeti sa virusom", odnosno neće više pokušavati da ga eliminišu.

PROČITAJTE JOŠ:

To je drastičan pomak za zemlju koja je navikla na malo infekcija. Australija je do sada nastojala da ima „nultu strategiju borbe sa koronom“, odnosno da blokira dolaske stranaca i cirkulisanja infekcije u društvu. Odmah je po izbijanju zaraze zatvorila sve državne granice. Zatvaranje gradova su bile često i nakon samo jednog slučaja zaraze. Na primer, Melburn je u poslednje dve godine imao više od 200 dana karantina.

To je dovelo do velikih kritika zbog troškova za život, a odrazilo se i na mentalno zdravlje ljudi. Međutim, Delta varijanata je promenila sve. U junu se virus proširio po Sidneju, pa onda i u Melburnu i Kanberi. Broj zaraženih stalno raste, a vlada se trudi da što pre vakciniše što veći broj ljudi.

Australija, korona, vakcinacija, koronavirus
Foto: EPA-EFE/DAN HIMBRECHTS

Državne prestonice su u karantinu, a svaki treći Australijanac trenutno mora da ostane kod kuće.

Sada vlasti ističu da „nulta stretegija protiv virusa“ više nije izvodljiva, prenosi BBC.

Novi plan

OKo 36 odsto Autralijanaca starijih od 16 godina potpuno je vakcinisano, ali je to daleko od dovoljnog da se izađe iz blokade, kažu stručnjaci.

„Ovaj dan mrmota mora da se okonča i završiće se kada dostignemo 70 i 80 odsto vakcinisanih“, kaže Morison.

Prema dosadašnjim stopama, Australija bi mogla da vakcinisaše 70 odsto svojih građana starijih od 16 godina do sredine oktobra. Nacija sada planira da se otarasi karantina i da se vakcinisanim osoba daju dodatne slobode.

Ali nastaviće se testiranja i praćenja i zadržaće se ograničenja na niskom nivou, poput socijalne distance i nošenja maski. Moguće su i manje blokade, ali se smatraju manje verovatnim.

Australija, korona, vakcinacija, koronavirus
Foto: EPA-EFE/DANIEL POCKETT

Otvaranje međunarodnih granica?

To je uslediti kada Australija dostigne prag od 80 odsto vakcinisanih. Ali putovanja će biti otvorena samo za određene sigurne zemlje i za ljude koji su vakcinisani.

Premijerka Novog Južnog Velsa je rekla da ima za cilj ponovno otvaranje u novembru, ali neki stručnjaci kažu da bi to moglo da se dogodi i ranije.

Nacionalni plan takođe dozvoljava „putne mehuriće“ u sigurne zemlje, što ukazuje da će vakcinisani strani državljani moći da uđu. Aviokompanija Kantas označila je ponovno otvaranje ruta u decembru za Veliku Britaniju, SAD, Singapur, Kanadu i Japan.

Ankete pokazuju da 62 odsto građana podržava vladin plan ponovnog otvaranja.

Međutim, mnogi Australijanci odustaju od ideje da „žive sa virusom“, nakon što su se navikli na niske stope zaraze.

Vladino modeliranje, procenjuje da bi ponovno otvaranje omoglo da dovede do 13 smrti u šest meseci, pod uslovom da su testiranje i praćenje na vrhuncu. To moglo da poraste na 1.500 ako postoje manje zdravstvene mere.

Australija koronavirus karantin,
Foto: EPA-EFE/JAMES ROSS

Politička borba

Delovi zemlje se ne slažu sa sazvenom vladom i drugom državama oko strategije. Pod australijskim sistemom federalizma, državne vlade imaju kontrolu nad zdravljem, policijom i unutršanjim granicama. Kvinsledn i Zapadna Australija odbijaju da otvore svoje države dok Sidnej sada ima više od 1000 infekcija dnevno.

Morison tvrdi da se ove države ne mogu zauvek kriti od virusa.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare