Foto:PAUL RATJE / AFP / Profimedia

Al Džazira i Rojters snimili su kako američka pogranična policija lovi migrante sa Haitija koji su prešli američko-meksičku granicu. Na snimcima, koji su podigli veliku buru u američkoj javnosti, vidi se kako oficirski konj umalo ne naleti na jednog od migranata koji pada nazad u reku Rio Grande.

PROČITAJTE JOŠ:

Sekretarka za štampu Bele kuće Džen Psaki, rekla je da Bela kuća traži više informacija o „užasnim“ video snimcima, ali je dodala da „misli da niko ko je video taj snimak ne bi pomislio da je prihvatljiv ili prikladan“, prenosi CNN.

Rojtersov snimak pokazuje kako policajci koriste duge uzde dok su migranti prelazili granicu na američkoj obali reke Rio Grande.

Na snimku Al Džazire se vidi policajac na konju kako vrti laso u blizini grupe migranata. Ubrzo nakon toga, čuje se kako drugi pojedinac na konju viče na migrante govoreći im: „Vi koristite svoje žene? To je razlog zašto vam je zemlja sr*nje, zato što iskorišćavate svoje žene za ovo“.

Ova scena odigrala se u blizini prepunog improvizovanog kampa u Del Riju gde se hiljade migranata, uključujući porodice, trudnice i bebe, okupilo ispod mosta Del Rio. Oni spavaju u prljavštini, okruženi sve gomilama smeća, nemaju mnogo hrane i vode, ali se nadaju da će im to obezbediti granična patrola SAD.

Foto:PAUL RATJE / AFP / Profimedia

Novinari su u ponedeljak tražili od sekretarke za štampu Bele kuće Džen Psaki da prokomentariše ovaj slučaj, a ona ga je nazvala „uzasnim za gledanje“.

Sekretar za unutrašnju bezbednost Alehandro Maiorkas, govoreći na konferenciji za novinare blizu granice u ponedeljak, branio je upotrebu konjskih patrola, ali je rekao da će odeljenje istražiti situaciju.

Foto:PAUL RATJE / AFP / Profimedia

Veruje se da su mnogi Haićani koji se trenutno nalaze na granici živeli u Južnoj Americi nakon zemljotresa na Haitiju 2010. godine, ali je danak pandemije koronavirusa u regionu podstakao migraciju na južnu granicu SAD-a.

Foto PAUL RATJE / AFP / Profimedia

Haiti je takođe pretrpeo zemljotres u avgustu koji je razultirao sa više od 2000 smrtni slučajeva i hiljadama povređenih, kao i ubistvom predsednik Žovenala Moiza u julu. Iz tih razloga više od 50 demokratskih hposlanika pozvalo je Bajdenovu administraciju u pismu ranije ovog meseca da zaustavi deportacije u zemlju.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar