Foto: Twitter@jenanmoussa

Na društvenim mrežama danas se piše o Sahar Fares, 25-godišnjoj volonterki koja je u prvoj grupi vatrogasaca koji su izašli u bejrutsku luku posle prve eksplozije izgubila život.

Dok još uvek traje potraga za preživelima posle katastrofalne eksplozije u gradskoj luci, i dok brojevi poginulih neumoljivo rastu, novo jutro svanulo je u devastiranom Bejrutu donoseći Libancima nove probleme i pitanja o tome kakva ih budućnost čeka. Ipak, Bejrut se danas oprašta i od jedne mlade herojke koja je stradala na prvoj liniji borbe sa posledicama eskplozije.

Sahar Fare, pišu korisnici društvenih mreža, bila je 25-godišnjakinja i vatrogasac, jedna od prvih koji su stigli u bejrutsku luku u kojoj se eksplozija dogodila. Izgubila je život boreći se sa svojim kolegama da ugasi vatru koja je progutala luku i razorila pola Bejruta. Bila je jedina žena u jedinici civilne odbrane.

Sahar će danas biti sahranjena, a na društvenim mrežama dele se i snimci njenog ispraćaja. Scene su potresne, naročito one Saharinog verenika koji nosi njen kovčeg dok u drži ruci komad njene odeće.

Za Sahar i nekoliko njenih kolega se prvobitno tragalo pošto su u vatri nestali. Sahar je pronađena mrtva, a za ostalim kolegama se, sudeći po komentarima na društvenim mrežama, još uvek traga.

Pročitaj i:

Istražitelji su počeli da pretražuju ruševine luke u Bejrutu ne bi li otkrili uzrok velike eksplozije koja je potresla u utorak glavni grad Libana, a Vlada je naredila da lučki zvaničnici budu u kućnom pritvoru dok se spekuliše da je nemarnost kriva za razaranje.

Traži se odgovor na pitanje kako je 2.750 tona amonijum nitrata, izuzetno eksplozivne hemikalije koja se koristi za đubrivo, skladišteno u luci šest godina.

U razornoj eksploziji poginulo je 135 ljudi, a ranjeno oko 5.000, saopštio je sinoć ministar zdravlja Libana Hamad Hasan.

Bolnice su prenatrpane, a jedna oštećena u eksploziji morala je da evakuiše pacijente na obližnje polje.

Zgrade u gradu su oštećene i guverner Bejruta je rekao danas da stotine hiljada možda neće moći da se vrate u svoje domove dva ili tri meseca.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare