Foto: Facebook/Eugen Jakovčić

Na Badnji dan je umesto uobičajenog prijema za Badnjak u Zagrebu, Srpsko narodno veće organizovalo obeležavanje verskog praznika kod pravoslavne crkve na groblju u Petrinji, mestu u Hrvatskoj koje je prošle nedelje razoreno snažnim zemljotresom.

„Srpsko narodno veće (SNV) svaki početak nove godine počinje tradicionalnim obeležavanjem Božića po julijanskom kalendaru. Kako smo ove godine sva naša sredstva i pažnju usmerili prema potresom stradalom području Banije, obeležavanje Hristovog rođenja organizovali smo s našim prijateljima iz Gornjokarlovačke eparhije SPC-a, danas, na lokaciji kod pravoslavne crkve u Petrinji (na groblju)“, kažu iz SNV-a.

Badnjak na Baniji, Petrinja

Još uvik ima uja u ovoj Banijskoj svići #banijajenasakuca

Posted by Eugen Jakovčić on Среда, 06. јануар 2021.

Iako je obnovljen pre nekoliko godina, parohijski dom u Petrinji teško je oštećen u potresu, a bez oštećenja nije prošla ni crkva Svetog Nikole ispred koje je obeležen Badnjak.

Pročitajte još:

Dolazak je najavio predsednik SNV-a Milorad Pupovac, a potpredsednik Vlade i Stožera zaduženog za koordinaciju pomoći za potresom stradala područja Boris Milošević za Hinu je rekao da se nada da će uspeti da prisustvuje događaju.

SNV je svima zahvalio na pomoći stanovnicima Sisačko-moslavačke županije nastradalima u potresu, podsetivši na akciju „Banija je naša kuća“, kojom nastoje da pomognu svim selima Gline, Petrinje, Kostajnice, Dvora. U tome im pomažu i kolege iz mreže lokalnih veća SNV-a, te volonterke i volonteri na terenu.

U ime Gornjokarlovačke eparhije SPC-a i SNV-a zahvalili su svima koji i u ovim trenucima neumorno rade na stradalom području Banije kako bi svi unesrećeni dobili pomoć i smeštaj dostojan čoveka.

BONUS VIDEO

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar