Rade Milošević Foto:Savo Prelević

Direktor Uprave prihoda i carina (UPC) Rade Milošević kazao je da nije ni uhapšen, niti priveden, već da se odazvao pozivu policije u svojstvu građanina i pružio svu potrebnu dokumentaciju koja je od njega tražena na uvid nadležnim organima.

Njegovo hapšenje prethodno su pozdravili premijer Dritan Abazović i ministar unutrašnjih poslova Filip Adžić.

Milošević je visoki funkcioner Abazovićeve URA, a premijer je u objavi na društvenim mrežama naveo da nema povlašćenih.

Milošević je, u reagovanju, poručio da je sve radnje i odluke iz svoje nadležnosti sprovodio u skladu sa zakonom. Kazao je da UPC ima blizu 1.200 zaposlenih, te da je on, kao direktor, spreman da snosi odgovornost „ukoliko se utvrdi kršenje bilo koje zakonske procedure iz svoje nadležnosti“.

Milošević je rekao da podržava akciju Specijalnog državnog tužilaštva i Uprave policije u cilju rasvetljavanja tog slučaja i svih drugih slučajeva iz nadležnosti Uprave prihoda i carina.

Kazao je da stoji na raspolaganju da pruži sve neophodne informacije u cilju rasvetljavanja potencijalnih nezakonitosti, jer je to u zajedničkom interesu.

„Razumem da se ovakve informacije plasiraju medijima u ovom trenutku sa bombastičnim naslovima o mom hapšenju i razumem da to upravo sada odgovara određenim krugovima i kriminalnim grupama koje su povezane sa organizovanim švercom cigareta“, rekao je on.

Iz Specijalnog državnog tužilaštva (SDT) saopštili su da postoji sumnja da su službenici Uprave prihoda i carina, juče, bez adekvatnih mera obezbeđenja predviđenih procedurama za uništenje, i u saradnji sa drugim fizičkim i pravnim licima, preuzeli i izveli kamion pun cigareta predviđenih za uništenje, kojim se nisu uputili ka skladištu i fabrici u Nikšiću gdje je cigarete trebalo da budu uništene.

Iz tog tužilaštva su naveli da već duže vreme, u saradnji sa Specijalnim policijskim odjeljenjem (SPO) i Agencijom za nacionalnu bezbednost (ANB), preduzima radnje u izviđaju u cilju otkrivanja lanca krijumčarenja cigareta koje su bile predviđene za uništenje.

Naveli su da je izviđajem obuhvaćen veliki broj lica, a da će tužilac doneti odluku nakon analize brojnih dosad prikupljenih dokaza i onih čije je prikupljanje u toku.

Uprava prihoda i carina organizovala je prvo uništavanje zaplenjenih cigareta 30. juna ove godine, u nikšićkoj privatnoj fabrici „Javorak“.

U toj tajnoj operaciji, mimo znanja Uprave policije, pred četvoročlanom komisijom UPC uništen je deo, ali nikada nije javno obelodanjeno koliko paketa.

Ta operacija, koju je odobrio Milošević, bila je signal da se moguće nešto sumnjivo događa.

Uprava prihoda i carina organizovali su paljenje 17. avgusta, kada je UPC saopštila da će u pećima koje se nalaze u krugu fabrike „Javorak MB“ u Nikšiću biti uništeno 1.000 paketa cigareta zaplenjenih u slobodnoj zoni Luke Bar.

Poslednje spaljivanje cigareta organizovano je u četvrtak u Železari u Nikšiću, kada je Milošević saopštio da će biti uništena roba vredna tri miliona evra na tržištu, a u nabavci blizu milion.

Tom uništavanju prisustvovali su premijer Abazović i ministar bez portfelja Miljanić.

***

BONUS VIDEO: Vespom iz Beograda u Crnu goru: Ovi momci su na mopedima obišli pola Evrope!

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar