Rade Milošević Foto:Savo Prelević

SDT je u saradnji sa više nadležnih organa, zbog sumnje da je formirana organizovana kriminalna grupa koja se bavi zloupotrebom službenog položaja i krijumčarenje cigareta, odlučilo da prati njihove aktivnosti.

Direktor Uprave carina i prihoda Rade Milošević uhapšen je večeras u akciji Specijalnog policijskog odeljenja po nalogu SDT-a, zbog sumnje da je bio u organizovanom lancu koji je krao i švercovao dio cigareta, koje je država letos zaplenila u Slobodnoj carinskoj zoni Luke Bar.

Nekoliko osoba, među kojima i osobe iz državnog sistema, uhapšene su akciji Specijalnog policijskog odeljenja a po nalogu Specijalnog državnog tužilaštva, zbog sumnje da su bili u organizovanom lancu krađe i krijumčarenja cigareta koje su letos oduzete u Luci Bar.

„Vijestima“ je od više izvora potvrđeno da je akcija hapšenja izvedena u Podgorici i Nikšiću, a veruje se da osumnjičeni bili uključeni u sistem krijumčarenja cigareta, koje je država oduzela u magacinima Luke Bar, a koji su u tri navrata spaljivani u pećima Željezare Nikšić i fabrike „Javorak“.

SDT veruje da u pećima nije spaljen broj paketa, kako se to verovalo i kako je objavljeno u dokumentima Uprave prihoda i carina, već da je dio oduzetih paketa završio u krijumčarskom lancu.

Uprava prihoda i carina organizovala je prvo uništavanje, 30. juna ove godine, u nikšićkoj privatnoj fabrici ,,Javorak“. U toj tajnoj operaciji, mimo znanja Uprave policije, pred četvoročlanom komisijom UPC uništena je deo ali nikada nije javno obelodanjeno koliko paketa.

U naredna dva navrata, Uprava prihoda i carina organozovala je paljenje organizovano je 17. avgusta, kada je Uprave prihoda i carina saopštila da će tog dana biti uništeno 1.000 paketa cigareta zaplenjenih u Slobodnoj zoni Luke Bar u pećima koje se nalaze u krugu fabrike “Javorak MB” u Nikšiću.

Državna akcija spaljivanja cigareta je planska aktivnost koju prati niz radnji obavezujućih za Upravu prihoda i carina kao članicu svetske carinske konvencije. Vlada Dritana Abazovića obavezala se pred Evropskom komisijom da će planski uništavati cigarete, kao važan korak u cilju eliminisanja šverca cigareta.

Prema dostupnim podacima, nakon više akcija zapljene cigareta u Slobodnoj carinskoj zoni, znatno se smanjio ,,dotok“ ilegalnih cigareta na ulicama crnogorskih gradova.

To, međutim, ne znači da se kontigenti nelegalnih cigareta ne liferuju van granica Crne Gore. Prema informacijama, kojima raspolaže i OLAF, evropska služba za suzbijenje međunarodnih finansijskih i švercerskih prevara, značajan kontigent ilegalnih cigareta se, kanalima preko Crne Gore i Bosne i Hercegovine, tačnije entiteta Republika Srpska, dalje distribuira ka državama Evropske unije, pišu Vijesti.

***

BONUS VIDEO: Uhapšene 2 osobe u akciji protiv krijumčarenja ljudi

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare