Foto:EPA-EFE/BORIS PEJOVIC,/IGOR KUPLJENIK/EPA/BORIS PEJOVIC

Predsednik Nove srpske demokratije (NSD) i jedan od lidera Demokratskog fronta (DF) Andrija Mandić kazao je da je taj klub jutros stavio u proceduru predlog izmena Zakona o predsedniku i tražio hitno donošenje.

Prema njegovim rečima, predsednik Crne Gore Milo Đukanović nije dao mandat kandidatu koji je dobio podršku većine, i na taj način je ugrozio ustavni poredak.

„Osnovni cilj izmjena je zaštita javnog interesa i ustavnog poretka. Veštački se izaziva institucionalna blokada. Traži se i primena povratnog dejstva nekih članova. Predložili smo dobar zakonski predlog, kako bi otklonili nedostatke u funkcionisanju zemlje“, kazao je Mandić na konferenciji za novinare.

Milan Knežević i Andrija Mandić Foto: EPA-EFE/BORIS PEJOVIC

Naveo je i da je predsednik dužan da predloži mandatara koji ima podršku većine ukupnog broj poslanika, da predsednik utvrđuje raspoloživost kandidata za mandatara u razgovoru s njim, a da Skupština ne usvoji predlog o skraćenju mandata, postupak o izboru mandatara se ponavlja.

POGLEDAJTE JOŠ:

Đukanović: Vanredni izbori u januaru

Sa druge strane, Đukanović ističe da su Crnoj Gori potrebni vanredni izbori, i to u januaru naredne godine.

On je saopštio da je jako važno da se uskoro u Crnoj Gori održe prevremeni parlamentarni izbori, kako bi se prekinulo posrtanje i propadanje države Crne Gore, i da bi se, kako je kazao, „isključili rizici da bi dugotrajnijim delovanjem ovakve državne politike koja traje poslednje dve godine mogle biti ugrožene tekovine savremenog razvoja naše države“.

BONUS VIDEO Abazović pokazao fotografiju: Milo Đukanović sa „škaljarcima“

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar