Foto: LOUISA GOULIAMAKI / AFP / Profimedia, Shutterstock

Zvaničnici u Solunu su naredili istragu pod zakletvom o uzrocima smrti 2,5-godišnje devojčice u domu za decu u tom gradu.

Devojčicu su u petak ujutro pronašli mrtvu zaposleni u opštinskom domu za decu „Agios Stilijanos“. Na lice mesta je pozvan i lekar, kao i generalni sekretar opštine Nikos Liakopulos.

Dete pronađeno bez svesti

Prema prvim informacijama, devojčicu, poreklom iz Nigerije, u jutarnjim satima pronašli su mrtvu službenici doma za decu.

Iako su pokušali da je vrate u život reanimacijama, nisu uspeli.

Naime, tokom njihovih napora, ispred „Agios Stilianosa“, stigla je hitna pomoć i mobilna jedinica EKAB-a, zajedno sa policijskim patrolnim automobilom, da bi bili odmah prevezeni u bolnicu.

Kako se saznalo, ona je dan ranije prebačena u bolnicu na analize, ali je puštena da se vrati u dom.

Dete su pregledali lekari bolnice Hipokrat u Solunu i preporučili mu davanje antibiotika i ponovni pregled za 10 dana, jer ima hipertrofiju krajnika, što bi moglo zahtevati hirurško lečenje.

Izvori tužilaštva navode da je devojčica po nalogu suda boravila u „Agios Stilijanosu”. Ovoj ustanovi je poverena na čuvanje po nalogu tužioca, jer njeno porodično okruženje nije bilo podobno.

Majka devojčice je uložila žalbu na odluku, tražeći da se dete vrati kući.

Oglasila se majka deteta

Majka 2,5-godišnjeg deteta koje je umrlo u opštinskom domu za decu „Agios Stilianos“ u Solunu izjavila je da nije bila svesna zdravstvenih problema sa kojima se njeno dete suočava.

Foto: Shutterstock/Fotokon

Žena, koja je bila u tragičnoj situaciji i govorila je pola engleski, pola grčki, rekla je: „Do juče sam je držala u naručju i bila je dobro“, prenosi CNN na grčkom.

„Umrla je iznenada, pustili su je da umre jer je bila crna. Da je bela, živela bi“, navela je i ona, a prenosi lokalni sajt GRTimes.

Naložena je istraga

U toku je istraga javnog tužioca o smrti u opštinskom domu za decu „Agios Stilijanos“ u Solunu, dok je istovremeno ministar zdravlja Tanos Pleuris naložio preliminarnu istragu i u bolnici Hipokrat.

Tužilac krivičnog gonjenja, Kirijaki Kliaba, naložio je da se izvrši preliminarni pregled kako bi se utvrdilo da li su krivična dela iz prijave, koja su rezultirala smrću, ubistvom iz nehata sa mogućim umišljajem, ubistvom iz nehata u bilo kom pravcu, dokazana.

U okviru uviđaja biće predočeni medicinski kartoni, dokumenti iz ustanove i bolnice koji se odnose na dete i forenzički nalaz.

Istovremeno, očekuje se da će svi umešani u slučaj svedočiti.

PROČITAJTE JOŠ:

Šta kažu zvaničnici u Solunu?

Generalni sekretar opštine Solun Nikos Liakopulos je u izjavama novinarima rekao da dete „i pored nadljudskih napora osoblja obdaništa i EKAB-a, koji su odmah stigli, nije bilo moguće održati ga u životu“.

Gospodin Liakopulos je rekao da se devojčica suočava sa hroničnim tegobama i da je „baš juče po nalogu lekara ustanove prebačena u bolnicu Hipokrat gde su je pregledale kolege specijaliste i stavljena je na lečenje antibiotikom i lekovima, prenosi CNN na grčkom.

I pored svega toga, njegovo zdravlje se pogoršalo u jutarnjim satima, a uz intervenciju babica uloženi su svi napori ali nažalost nije bilo moguće održati je u životu”.

Generalni sekretar opštine Solun je dodao da je uprava ustanove u komunikaciji sa majkom i porodicom deteta.

BONUS VIDEO: Masakr u Severnoj Karolini: Maloletnik ubijao redom

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar