Foto: Printscreen/Twitter/whipsome

Objekat koji su u nedelju oborili američki borbeni avioni leteo je na 20.000 stopa, odnosno preko 6.000 metara iznad Gornjeg poluostrva u Mičigenu i spremao se da pređe preko jezera Hjuron kada je neutralisan, rekao je visoki zvaničnik administracije SAD za CNN.

Objekat je bio oblikovan kao osmougao sa žicama koje su visile sa njega i bez vidljivog tereta, prema zvaničniku i drugom izvoru koji je obavešten o tome. Iako Sjedinjene Države nemaju naznake da objekat ima mogućnosti nadzora, to još uvek nije isključeno.

Objekat su prvo otkrile Severnoamerička komanda vazdušno-kosmičke odbrane i američka severna komanda iznad Montane u subotu uveče, a borbeni avioni su poslati da istraže, rekao je visoki zvaničnik administracije. U to vreme, ti avioni nisu identifikovali nijedan objekat koji bi uporedili sa podacima radara, što je navelo NORAD i NORTHCOM da veruju da je reč o anomaliji.

Ali u nedelju, zvaničnici odbrane su ponovo uspostavili radarski kontakt i otkrili objekat koji leti iznad Viskonsina, a zatim i Mičigena. Putanja objekta i njegova visina izazvali su zabrinutost da bi mogao da predstavlja pretnju civilnim avionima, ali nije predstavljao vojnu pretnju bilo kome na zemlji, rekao je zvaničnik. Predsednik Džo Bajden je naredio da se objekat obori, prenosi CNN.

CNN je prvobitno izvestio da je objekat oboren iznad jezera Hjuron na osnovu onoga što su izvori rekli CNN-u i javnog tvita predstavnika Džeka Bergmana.

Pojavio se i snimak

Na društvenim mrežama se navodno pojavio se snimak obaranja nepoznatog objekta, ali njegova autentičnost nije zvanično potvrđena.

„Dejli mejl“ navodi da je i dalje nejasno da li je reč o navodnim kineskim špijunskim balonima. Bela kuća je kako pišu mediji, odbila da se obrati javnosti dok ostaci objekta ne budu nađeni i istraženi.

Vašington je u pripravnosti otkako je američka vojska 4. februara uništila sumnjivi kineski špijunski balon.

PROČITAJTE JOŠ:

F-16 oborio nepoznati objekat

Pentagon je u nedelju potvrdio da je borbeni avion F-16 ranije tokom dana oborio vazdušni objekat iznad jezera Hjuron.

Pentagon je saopštio da objekat nije procenjen kao vojna pretnja, ali da se radi o opasnosti od leta.

„Nismo procenili da je to kinetička vojna pretnja bilo čemu na zemlji, ali procenili smo da je to predstavljalo opasnost za bezbedan let i pretnju zbog potencijalnih mogućnosti nadzora. Naš tim će sada raditi na oporavku objekta u nastojanju da sazna više“, navodi se u saopštenju.

Pentagon je takođe saopštio da je objekat isti onaj koji je radar otkrio u subotu iznad Montane zbog čega se vazdušni prostor nakratko zatvorio u subotu uveče.

„Komanda vazdušno-kosmičke odbrane Severne Amerike otkrila je objekat u nedelju ujutro i zadržala vizuelno i radarsko praćenje. Na osnovu putanje leta i podataka možemo razumno povezati ovaj objekat sa radarskim signalom koji je uhvaćen iznad Montane, koji je leteo u blizini osetljivih lokacija Ministarstva odbrane“, navodi se u saopštenju.

BONUS VIDEO: Rusi raketirali Kijev u novogodišnjoj noći – pogođen hotel u centru grada

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar