Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

Nakon što je u petak popodne evakuisan bazen u termama Tuhelj zbog isparavanja nepoznatog agensa, Opšta bolnica Zabok i Bolnica hrvatskih veterana zbrinule su 14 osoba, od kojih jedna ima teže disanje, dok su dve osobe prevezene u bolnicu u Zagrebu.

Nakon što su danas poslepodne evakuisane Terme Tuhelj, iz toplica su objasnili što se dogodilo.

“Oko 18 sati dostavljač hemikalija dostavio je natrijum hiperhlorid koji koristimo za obradu bazenske vode koju držimo u tehničkim prostorijama. Prilikom dostave dostavljač je greškom sipao kiselinu PH- (minus) pa je u trenutku došlo do hemijske reakcije u vazduhu koja je počela da se širi po prostorijama, prema saunama i wellness centru.

Moramo napomenuti da situacija nema veze s bazenskom vodom. Odmah smo postupili u skladu s protokolom za nesreće i počeli sa evakuacijom. Šef tehničkog odeljenja bio je na mestu nesreće za par minuta pa je zajedno s ostalim radnicima preventivno postupio u skladu sa svim protokolima.

Prema našim saznanjima 11 osoba je odvezeno na hitnu pomoć od čega je 1 osoba od njih na intenzivnoj njezi, ali izvan životne opasnosti a 5 osoba je na kiseoniku. Prostor se već provetrio i nema više nikakve opasnosti za goste. Sutra će resort normalno funkcionirati”, izjavio je direktor Terma Tuhelj, Vasja Čretnik.

U Centru 112 u Krapini ne mogu da potvrde da je reč o hloru, kako pišu pojedini mediji. Zasad je samo poznato da je reč o „nekom sredstvu koje je dostavljač sipao oko bazena, ne u samu bazensku vodu“.

Većina pacijenata koji su pristigli u bolnice su turisti iz Slovenije, Italije i Holandije, javlja agencija Hina.

Prema ranijim informacijama svi primljeni u bolnicu većinom su se žalili na respiratorne i kožne smetnje, čak i opekotine.

Evakuacija je počela oko 18:10 sati kada su gosti izmešteni s prostora zatvorenih i otvorenih bazena, kao i sa parkirališta jer su neki i na tom području osetili smetnje i zatražili pomoć.

BONUS VIDEO: Pazite da ne preterate – Trovanje alkoholom

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar