Foto: EPA-EFE/YAHYA ARHAB

Sjedinjene Američke Države nameravaju da jemenski pokret Huti skinu sa liste terorističkih grupa kako bi odgovorili na humanitarnu krizu u zemlji, menjajući jednu od poslednjih odluka Trampove administracije koja je naišla na oštru kritiku međunarodne zajednice.

Pročitajte još:

Iz Stejt departmenta navode da će ovaj korak u potpunosti biti preduzet zbog humanitarnih posledica jedne od poslednjih odluka administracije Donalda Trampa, za koju su Ujedinjene nacije i humanitarne organizacije ocenile da će pogoršati najveću humanitarnu krizu na svetu.

Promena ove odluke usledila je dan nakon što je predsednik Džozef Bajden obustavio američku podršku koaliciji predvođenoj Saudijskoj Arabiji u Jemenu.

„Pozdravljamo odluku američke administracije koja će doneti veliko olakšanje za milione građana Jemena koji se oslanjaju na humanitarnu pomoć i uvoz kako bi zadovoljili svoje najosnovnije potrebe“, rekao je portparol UN Stefan Dižarik.

UN humanitarnu krizu u Jemenu ocenjuju kao najveću u svetu, sa 80 odsto građana koji trebaju pomoć.

Bivši američki državni sekretar Majk Pompeo proglasio je Hute terorističkom grupom 19. januara, dan pre nego što je Bajden stupio na vlast.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar